U trendu

Menja se garnitura Đokovićevih izazivača

Poraz Novaka Đokovića na startu jednog masters turnira je najveće pojedinačno iznenađenje u poslednje dve godine, otkako naš teniser predstavlja klasu za sebe u svetskom vrhu. Izuzimajući poraz od Dimitrova u Madridu 2013, u Đokovićevoj eri, od početka 2011, nije se događalo da ispadne u tako ranoj fazi nekog važnijeg turnira, a još manje da ga zaustavi 55. sa svetske liste.

Čeh Jirži Veseli nije nova, velika nada svetskog tenisa. Dan posle senzacionalne pobede u Monte Karlu ušao je u veliku zbirku onih čija je slava naglo potamnela već u narednom meču. Kada ga je Gael Monfis lako pregazio sa 6:1, 6:2, još jednom se potvrdilo da su ovakve senzacije plod retkog sklopa okolnosti, u danu kada najbolji odigraju daleko ispod nivoa, a autsajderi daju sve od sebe.

Ni Đokovićev poraz nije znak zabrinjavajućeg pada forme, iako se zbio na početku sezone šljake i puta ka dugo željenom osvajanju Rolan Garosa. Posle gotovo monotone dominacije, u sezoni ispunjenoj daleko važnijim ciljevima, njegov ugao gledanja na rezultate biće mnogo širi. Na vreme je rešio da se vrati u Madrid i produži sezonu šljake u odnosu na prošlu godinu, pa ga sada čeka prvo brisanje neprijatnih uspomena iz 2013, a potom završne pripreme u Rimu, gde je uvek voleo da igra.

Najvažnija posledica Đokovićevog neočekivanog poraza je ogroman podstrek novoj generaciji, na koju se toliko dugo čeka da je starosni prosek prve desetorice dosegao gotovo neverovatnih 30,5 godina. Već duže vreme povremeno padaju Federer, Nadal i Marej, a sada je prvi put na takav način pao i daleko najbolji. Posle najave smena generacija u Majamiju, gde četvorica od prvih pet nisu mogla ni do četvrtfinala, u Monte Karlu je Veseli razveselio čitavu plejadu tenisera rođenih devedestih, koji još nisu dočekali ni jednu masters titulu i ni jedno grend slem finale.

Odjednom su svi oni počeli da igraju drskije i odlučnije protiv najboljih, da veruju da niko nije nepobediv, ali do konačnog prodora će neko od njih morati da prođe fazu skokovite forme i potraje duže od Veselog. Dominik Tim je igrao sjajno protiv Rafaela Nadala, ali je propustio masu prilika za brejk. Damir Džumhur je prošao Tomaša Berdiha, ali ne i Miloša Raonića, stali su: Zverev, Per, Gofan, Ćorić …

Dugo je Đoković branio ugled velike četvorke, a sada će, bar do kraja turnira u Monte Karlu, Federer, Marej, Nadal i Vavrinka da mu vraćaju dug i zasutavljaju novi talas. Konačno, tek će Rolan Garos i igra na tri dobijena seta da pokažu da li je došlo vreme za smenu, ali je izvesno da će u narednom periodu Đoković morati da računa na novu garnituru osokoljenih izazivača.

(Marjan Kovačević, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.