U trendu

Mlada šampionka pronađena mrtva: Oproštajnom porukom šokirala sve (foto)

Austrija tuguje nakon što je velika nada nordijske kombinacije 18-godišnja Johana Basani pronađena mrtva, a navodno je izvršila samoubistvo zbog ogromnog pritiska na njenu karijeru.

Mlada devojka je pronađena mrtva samo nedelju dana nakon 18. rođendana, a uzrok smrti još uvek nije službeno poznat.

Međutim, deo austrijskih medija je objavio da je Johana izvršila samoubistvo, jer je pored njenog beživotnog pronađeno nekoliko oproštajnih pisama, što je potvrdio i javni tužilac. U njima Basani, navodno, piše o velikom pritisku austrijskog saveza.

„Ne mogu to više, ne mogu više“, napisala je između ostalog.

Mladu šampionku su smatrali velikom nadom austrijske nordijske kombinacije, a u januaru ove godine osvojila je ekipnu srebrnu medalju na Olimpijskim igrama mladih u Lausani.

Nordijska kombinacija je sport na snegu koji uključuje dve discipline – skijaško trčanje i skijaške skokove. Rezultati oba takmičenja se sabiraju i tada se određuje konačni pobednik.

Nordijska kombinacija je na programu Zimskih olimpijskih igara od prvih ZOI 1924. u Šamoniju, ali samo za muškarce. Žene olimpijsku premijeru u ovom sportu neće imati pre 2026., dok bi na svetskim prvenstvima mogle nastupiti od 2021.

Saučešće porodice izrazili su čelnici Međunarodnog skijaškog saveza (FIS), kao i Austrijski skijaški savez (OSV).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.