U trendu

Mogu li Mesi i Grizman da ugroze Ronalda?

Kristijano Ronaldo, Lionel Mesi i Antoan Grizman ostali su u najužoj konkurenciji za najboljeg svetskog igrača za 2016. godinu, a pobednik će biti proglašen u ponedeljak uveče na ceremoniji u Cirihu.

Od prošle godine Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) i francuski magazin „Frans fudbal“ ponovo odvojeno dodeljuju najprestižnije individualne nagrade.

Za razliku od prethodnih godina kada se gotovo do poslednjeg trenutka nije znalo ko će biti proglašen za najboljeg svetskog igrača sada bi predstavljalo prvorazredno iznenađenje da nagradu ne dobije Ronaldo.

Portugalac iza sebe ima godinu iz snova u kojoj je postao klupski i reprezentativni prvak Evrope, a osvojio je i Svetsko prvenstvo za klubove. U međuvremenu je njegov Real trijumfovao i u Superkupu Evrope u kom Ronaldo nije igrao zbog povrede.

Ova godina je za njega bila uspešna i što se individualnih priznanja tiče. Nedavno je po četvrti put osvojio „Zlatnu loptu“, a postao je i prvi fudbaler u španskom šampionatu koji je sedam godina uzastopno postizao 30 i više pogodaka u kalendarskoj godini.

Takođe, jedini je davao golove na četiri vezana evropska (2004, 2008, 2012, 2016) i tri svetska šampionata (2006, 2010 i 2014). U 2016. godini je postigao 55 pogodaka, 42 za klub i 13 za reprezentaciju.

Ronaldo je seniorsku karijeru započeo u Sportingu iz Lisabona, ali je već posle jedne sezone prešao u Mančester junajted. Posle šest godina napustio je „crvene đavole“ i otišao u Real za tada rekordna 94 miliona evra.

Kao član engleskog i španskog kluba osvojio je 19 trofeja i postao jedan od najboljih fudbalera današnjice. Četiri puta je dobio „Zlatnu loptu“ (2008. i 2016. kada je samostalno dodeljivao „Frans fudbal“, a 2013. i 2014. kao zajedničku nagradu) i jednom je proglašen za Fifa igrača godine (2008).

Mesi je u godini za nama osvojio „triplu krunu“ sa Barselonom (prvenstvo, kup i superkup Španije), a sa Argentinom je stigao do finala Kopa Amerike. Tamo je njegov nacionalni tim izgubio nakon izvođenja jedanaesteraca od Čilea, a upravo je Mesi promašio jedan penal. Posle šampionata objavio je da se povlači iz reprezentacije, ali je pod pritiskom navijača ipak povukao tu odluku. Tokom protekle godine dao je 59 golova, 51 za klub i 8 za nacionalni tim.

Argentinac je čitavu seniorsku karijeru proveo u Barseloni sa kojom je osvojio čak 29 trofeja. Bio je uspešan i na individualnom planu pošto je pet puta dobijao „Zlatnu loptu“ (2009. kada je samostalno dodeljivao „Frans fudbal“, a 2010, 2011, 2012. i 2015. kao zajedničku nagradu) i jednom je proglašen za najboljeg Fifa igrača (2009). Jedina neostvarena želja, i pored mnogo osvojenih trofeja i individualnih nagrada, ostala mu je da trijumfuje sa seniorskom reprezentacijom Argentine. Sa njom je samo bio samo olimpijski šampion i prvak do 20 godina.

Grizman nije osvojio nijedan trofej u protekloj godini, a u oba finala je njegova ekipa izgubila od tima koji je predvodio Ronaldo. Njegov Atletiko je u finalu Lige šampiona poražen od Reala nakon izvođenja jedanaesteraca, dok je Francuska poklekla u finalu evropskog šampionata protiv Portugalije iako je kao domaćin bila veliki favorit.

I pored poraza proglašen je za najboljeg igrača prvenstva, a sa šest pogodaka bio je najuspešniji strelac.

Francuz je seniorsku karijeru započeo u Sosijedadu iz kog je 2014. prešao u klub iz Madrida. Za razliku od svojih konkurenata on je osvojio samo jedan klupski trofej, Superkup Španije, dok je sa reprezentacijom do 19 godina bio prvak Evrope.

Grizman se prvi put našao u najužoj konkurenciji za ovu prestižnu nagradu, a nedavno je bio treći u izboru za „Zlatnu loptu“.

Od 2008. godine samo su Ronaldo i Mesi proglašavani za najbolje svetske fudbalere. Nema sumnje da su njih dvojica najbolji igrači današnjice, ali čini se da su prethodnih godina i drugi fudbaleri zaslužili da dobiju ovu nagradu.

Pre svih primera radi Čavi i Inijesta koji su bili svetski i evropski šampioni sa Španijom, a osvojili su i sve što se moglo osvojiti sa Barselonom. Ili Manuel Nojer koji je bio prvak sveta sa Nemačkom, a takođe je osvajao Ligu šampiona i nekoliko puta „duplu krunu“ sa Bajernom.

Međutim, Portugalac i Argentinac osim što imaju veliko fudbalsko umeće iza sebe imaju veliku sponzorsku i marketinšku mašineriju. Oni su dvojica najplaćenijih i najpopularnijih fudbalera na svetu.

Ronaldo prema prestižnom magazinu „Forbsu“ godišnje zarađuje 82 miliona dolara (oko 77,45 miliona evra).

Prihodi od plata i bonusa mu iznose 53 miliona dolara (oko 50,06 miliona evra), dok od sponzora poput „Najkija“, „Herbalajfa“, „Tag Hauera“, „Klira“, „Pestana hotel grupa“… dobija još 29 miliona dolara (27,39 miliona evra).

Portugalac je i najpopularniji fudbaler na društvenim mrežama pošto na „Fejsbuku“ ima 118.862.283 „lajkova“, dok ga na „Tviteru“ i „Instagramu“ prati 49,3 odnosno 86,3 miliona ljudi.

Mesi zarađuje pet miliona dolara manje od svoj najvećeg konkurenta pošto od plata i bonusa dobija 51 milion dolara (oko 48,17 miliona evra), a od „Adidasa“, „Emporio Armanija“, „Getorejda“, „Lajsa“… još 26 miliona dolara (oko 24,56 miliona evra).

Argentinac zaostaje za Ronaldom i po popularnosti pošto na „Fejsbuku“ ima 87.715.120 „lajkova“, a na „Instagramu“ ga prati 62,5 miliona ljudi. Prvotimac Barselone nema zvanični nalog na „Tviteru“.

Daleko iza njih dvojice je Antoan Grizman. Francuz nije ni među 20 najplaćenijih fudbalera na svetu pošto na godišnjem nivou dobija „tek“ oko sedam miliona evropskih novčanica. As Atletika na „Fejsbuku“ ima „samo“ 6.626.584 miliona, dok ga na „Tviteru“ i „Instagramu“ prati 3,27 odnosno 7,6 miliona ljudi.

Osim za klupske trofeje i individualne nagrade Ronaldo i Mesi će se u tekućoj godini boriti u još jednoj kategoriji – ko će pre postići stoti gol u evropskim takmičenjima. Portugalac je do sada dao 98 pogodaka (od toga 95 u Ligi šampiona), a Argentinac 96 (93).

(Katarina Ivanović, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.