Mogući neredi na utakmici izmedju Ukrajine i Kosova

Uefina mreža protiv diskriminacije u fudbalu (Fare) saopštila je da “postoji veliki rizik” da na današnjoj utakmici izmedju Ukrajine i Kosova u Poljskoj dodje do incidenata medju navijačima.

Kako piše američka agencija Asošijetid pres, ultra-desničarske navijačke grupe u istočnoj Evropi snažno se protive učešću Kosova u kvalifikacijama za Mundijal i tvrde da je “mala balkanska država” deo Srbije.

Ove godine su takodje porasle političke tenzije izmedju Poljske i Ukrajine, a sve to “podgrejano” je ovonedeljnim emitovanjem filma u kom je prikazan masakr nad etničkim Poljacima od ukrajinskih pobunjenika tokom Drugog svetskog rata.

Ukrajina će u poljskom Krakovu dočekati Kosovo, pošto ukrajinska vlada nije priznala južnu srpsku pokrajinu, pa je Svetska fudbalska federacija odlučila da se utakmica igra na neutralnom terenu.

“FIFA je kazala da je broj navijača ograničen na oko 1.000, ali nećemo znati koliko je to ispoštovano do samog početka meča. Veliki je rizik od incidenata na i van stadiona. Poslednja stvar koja Evropi treba u ovom treutku je izliv agresivnog nacionalizma”, rekla je direktorka organizacije Fare Pijara Povar. 

Lokalna policija neće preduzeti dodatne mere bezbednosti, pošto ne očekuju nerede, jer ocenjuju da utakmica neće biti “masovni dogadjaj”.

Zabuna postoji i u tumačenju koliko će navijača biti, pošto iz tabora reprezentacije Ukrajine očekuju da sve ulaznice za taj meč pripasti njihovim navijačima, ali iz Fudbalskog saveza Kosova smatraju da bi i oni trebalo da dobiju priliku da prate ovaj meč i očekuju njihove navijače iz susednih zemalja. 

Ukrajina posle prva dva kola Grupe I kvalifikacija za Svetsko prvenstvo ima dva boda, nakon remija sa Islandom i Turskom, dok Kosovo ima jedan bod posle remija u prvom kolu s Finskom, te poraza od Hrvatske pre tri dana.

(Beta)

Ostavite komentar