najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

MOK pomaže ruskim uzbunjivačima

Medjunarodni olimpijski komitet (MOK) pomaže uzbunjivačima iz Rusije, atletičarki Juliji Sepanovoj i njenom suprugu Vitaliju, koji su predali dokaze o navodnom rasprostranjenom dopingu sportista u domovini.

MOK je u današnjem saopštenju naveo da su se Julija i Vitalij Stepanov u septembru sastali sa predsednikom MOK Tomasom Bahom kako bi razgovarali o ponudi za „pomoć njihovim karijerama“.

MOK je naveo da Stepanovoj daje „finansijsku i drugu pomoć kako bi mogla da nastavi sa sportskom karijerom i da se potencijalno pridruži nacionalnom olimpijskom komitetu“.

U saopštenju se navodi da će bivši zaposleni u Antidoping agenciji Rusije Vitalij Stepanov „pružati konsultantske usluge MOK-u u svim aspektima doping kontrole i zaštiti čistih sportista“.

MOK je letos odbio zahtev Stepanove da se kao nezavisni sportista takmiči na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Medjunarodna atletska federacija suspendovala je Atletski savez Rusije posle izveštaja Svetske antidoping agencije (WADA) o navodnom sistemskom dopingu sportista koji je navodno pomagala i prikrivala država. WADA je pokrenula istragu posle informacija koje su joj predali Julija i Vitalij Stepanov.

Zbog te suspenzije ruskim atletičarima je zabranjeno učešće na medjunarodnim takmičenjima, medju kojima i na Olimpijskim igrama u Riju, a ceo ruski tim suspendovan je sa Paraolimpijskih igara.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike