U trendu

Moldovan i Starović spremne za početak kvalifikacija na OI

Reprezentativke Srbije u kajaku dvosedu Nikolina Moldovan i Milica Starović rekle su danas da spremno dočekuju početak takmičenja na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

„Pozitivni su utisci, raduje me što su kajakaši prvi put u olimpijskom selu i imam priliku da osetim olimpijski duh, što je izostajalo u Londonu pre četiri godine. Tada sam stekla iskustvo i sada mi je lakše, nemam strah. Najvažnije je da se koncentrišem na trke, samo to me zanima. Ovog puta želim dobro da izveslam, da trke budu savršene, a posle toga da se opustim i da uživam u ovom ambijentu“, rekla je Nikolina Moldovan.

Moldovanova i Starovićeva će u ponedeljak od 14.20 učestvovati u kvalifikacijama discipline K2 500 metara. Kajakaški reprezentativci su pre dolaska u Rio boravili na pripremama u Portugalu, gde su se pripremali za olimpijsku stazu.

„U Portugal smo išli da usavršimo stazu, Milica i ja smo šest nedelja zajedno i nismo imale prilike da budemo na pravoj takmičarskoj stazi u našem čamcu. To je u Portugalu bio jedini cilj koji smo maksimalno ispunile. Imale smo priliku da treniramo dva puta dnevno na stazi na kojoj ćemo se ovde takmičiti, da upoznamo svaki metar staze, start, da osetimo kada nam je finiš i to smo usavršile. Dolazimo s jako dobrim utiskom, čamac nam ide dobro, osećamo se super spremno i mislim da ćemo do trka biti u jako dobroj formi“, rekla je Moldovan.

Prethodnih dana veslači su imali problema sa uslovima na stazi zbog jakog vetra i talasa, a Moldovanova je rekla da je spremna na sve.

„Milica i ja smo stabilni takmičari u čamcu, nemamo problem da se prilagodimo bilo kakvim uslovima. Već 15 godina smo u kajaku, mnogo staza i raznih voda i vremenskih uslova smo prošle i za nas nema više iznenadjenja. Prošle godine na SP u Milanu je staza bila slična, usred jezera i talasi sa svih strana. To smo super savladale, tako da ovde možemo da se nosimo i s ‘neuslovima'“, rekla je ona.

Pobednik kvalifikacione grupe će se direktno plasirati u finale K2 500 metara koje je na programu u utorak.

„Disciplina 500 metara je izuzetno teška, treba snage, tačnosti i izdržljivosti. To je minut i 40 sekundi, treptaj oka, nema nove šanse, malo je vremena. Najteži deo je da u poslednjih 200 metara zadržimo maksimalnu koncentraciju, da ostanemo glavom u čamcu, pogotovo što će na tribinama biti hiljade navijača, što nismo navikli u kajaku. Moramo da se iz toga isključimo i do kraja izveslamo našu najbolju trku“, rekla je Moldovan.

Milica Starović rekla je da je ekipa pratila takmičenje srpskih veslača na Igrama i da su uslovi u Riju bili „nesnosni“.

„Uslovi su bili nesnosni, pogotovo to kažem za kajak, jer kada se veslači prevrnu, šta će se nama dogoditi, pošto su njihovi čamci mnogo stabilniji. Bilo je talasa, duvao je vetar i nemirna je voda. Sada se to malo smirilo, ali to je okeanski vetar, mi smo i znali da neće biti mirno, tome se prilagodjavamo i idemo bez straha, uslovi su isti za sve. Na pripremama u Portugalu vetar je bio jak i to nam je pomoglo da se pripremimo“, rekla je Starović.

Ona je dodala da su utisci pozitivni iz saradnje sa Nikolinom Moldovan i da su „oduševeljene kako ide dvosed“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.