Muhamed Ali

„Imam Parkinsonovu bolest… Da imam i dalje savršeno zdravlje, da sam pobedio u svoja dva poslednja meča, da nemam problema, ljudi bi me se plašili. Sada me žale. Mislili su da sam Supermen, ali sada znaju da sam ljudsko biće kao i oni.“

Kasijus Marcelus Klej Džunior (Cassius Marcellus Clay Junior), poznatiji kao Muhamed Ali, rođen je 17. januara 1942. godine u Kentakiju. Legendarni bokser poznat je po svom stilu u ringu – „kretanje kao u leptira, napada kao bumbar“. Na vrhuncu karijere imao je nadimak Najveći, koji mu je po mnogima odgovarao. Parkinsonova bolest od koje je oboleo – posledica je primljenih udaraca u ringu tokom karijere.

Boksom je počeo da se bavi na čudan način. Naime, ukraden mu je bicikl, a policajac kom je prijavio krađu pozvao ga je da trenira u lokalnom klubu. Tada je imao samo 12 godina, ali s obzirom na brzo napredovanje, ubrzo su počeli da ga treniraju tada najveći svetski bokserski treneri. Do svoje osamnaeste godine, imao je 108 mečeva i 100 pobeda. Na Olimpijadi u Rimu, 1960. godine, Ali osvaja zlatnu medalju u poluteškoj kategoriji. Te godine prelazi u profesionalne boksere.

Javnost nije zaintrigirao samo svojim nastupima u ringu već vrlo često i kontroverznim izjavama i nastupima u medijima. Već sa 22 godine, Ali pobeđuje dotadašnjeg svetskog šampiona, Sonija Listona (Sonny Liston), i postaje novi svetski šampion. To je bio samo početak njegove duge i blistave karijere.

Ali je bio i veliki borac protiv rasizma u Americi. Jednom prilikom je bacio osvojenu Olimpijsku zlatnu medalju u reku, u znak protesta zbog diskriminacije crnaca u Americi. Iz istog razloga, prešao je u islamsku religiju, gde je i dobio ime Muhamed Ali, što znači „voljen od Alaha“. To je izazvalo antipatije većeg dela Amerikanaca. Kulminacija se desila kada je odbio da ide u rat u Vijetnamu. Oduzeta mu je bokserska dozvola i osuđen je na pet godina zatvora, ali je pušten posle tri godine.

Povratak u ring nije ga proslavio. Dva puta je poražen od Džoa Frejzijera (Joe Frazier), tadašnjeg šampiona. Kada je Džordž Forman (George Foreman) postao šampion, Ali ga je izazvao i pobedio. Kao šampion, u trećem meču je pobedio i Džoa Frejzijera. Potom je bio poražen od Leona Spinksa (Leon Spinks), ali ga ubrzo pobedio u drugom meču i po treći put postao šampion. Potom je usledilo povlačenje iz boksa, ali i brz povratak zbog nedostatka novca. Ipak, taj poslednji povratak doneo mu je samo poraze i ugroženo zdravlje. Nakon definitivnog povlačenja, bavio se političko-filantropskim radom.

Muhamed Ali venčavao se četiri puta i ima devetoro dece. Trenutno živi sa četvrtom ženom, Jolandom, a njegova, ćerka Khaliah Ali, bavi se boksom i mnogi joj predviđaju veliku karijeru u ženskom boksu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.