U trendu

Nagradu “Milan Rakić” osvojio Zoran Bognar

BEOGRAD – Značajna književna nagrada „Milan Rakić“ za 2020. godinu pripala je autoru Zoranu Bognaru za zbirku pesama “Srbijo, mogu li da budem tvoj sin” u izdanju „Balkanskog književnog glasnika“, danas je saopštilo Udruženje književnika Srbije iz Beograda.

Žiri za dodelu nagrade u sastavu Gordana Vlahović (član), Radomir Stojanović (član) i Dušan Stojković (predsednik), imao je izbor od trinaest pesničkih zbirki prispelih na konkurs.

Održali su tri elektronska sastanka – na prvom su razmotrili sve prispele knjige i napravili su širi izbor.

Na drugom sastanku žiri se opredelio za sledećih šest zbirki kao uži izbor: “Srbijo, mogu li da budem tvoj sin” Zorana Bognara, “Granični prevoji”- pesme Dejana Bogojevića, “Grad baš grad” Branislava Veljkovića, “Kanadijana u 10 dana” Miljurka Vukadinovića, “Legenda o majci” Jasmine Malešević i “Srne i rane” Milana Mihajlovića.
Na poslednjem sastanku žiri je jednoglasno odlučio da nagradu „Milan Rakić“ za 2020. godinu dobije upravo pobednička zbirka Zorana Bognara.

Kako stoji u obrazloženju žirija – “Nagrađena knjiga pod odrednicom poema o vlastitom prokletstvu, u isti mah je i poema koja peva o iskonskom prokletstvu koje uporno prati naš narod sa kojim je ovaj primoran da vodi neprestani boj žrtvujući ne retko svoje najodanije sinove”.

Dalje se kaže da u trenucima kada su se mnogi domaći pesnici sasvim otuđili od patriotizma koji je svakom iskrenom stanovniku neke zemlje u srcu, Bognar je najnovijom pesničkom knjigom dokazao da izvorna patriotska poezija može i u današnjim vremenima da bude prava poezija, uprkos onima koji su uvereni da je takvoj poeziji odavno odzvonilo.

U ovoj zbirci na delu je poetski esejizam što je dovelo do velikog prisustva autentičnih gnomskih stihova, a metaforika je u drugom planu. “Želeći da se odvoji poetički sasvim od naših pesnika koji su, stvarno ili umišljeno, ovladali našom poezijom, Bognar se odavno opredelio za anti-metaforiku kao osnovicu svog lirskog pisma i u njenom prvom planu su stilske figure kojima se ističe značenje pevanog.

Osnovni stih njegovih pesama mogao bi se nazvati „zmijskim“: ispisan je po sredini stranice, tako da osnovna jedinica pesme i prestaje da bude, ustupajući mesto (lirskoj) rečenici”, zaključuje se u odluci žirija za dodelu nagrade “Milan Rakić” za 2020. godinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.