U trendu

Najbolji fudbaleri Evrope: Ronaldo, Mesi, Grizman i Vil Grig

Evropska fudbalska unija (UEFA) saopštila je danas spisak od 10 imena koji konkurišu za nagradu najboljeg igrača u Evropi prošle sezone.

Novinari iz 54 zemlje glasali su za ukupno 37 igrača u Evropi, a medju velikmi zvezdama i reprezentativci, medju prvih 25 našao se i igrač engleskog trećeligaša Vigana, Vil Grig, koji je pomogao timu prošle sezone da se plasira u drugu ligu.

UEFA je danas objavila skraćenu listu, na kojoj je Kristijano Ronaldo prvi favorit za osvajanje, pošto je prošle sezone sa Real Madridom osvojio Ligu šampiona, a onda i Evropsko prvenstvo sa reprezentacijom Portugala.

Igrače biraju novinari širom Evrope, koji šalju u UEFA svoj spisak od pet najboljih igrača za sezonu 2015/16.

Medju prvih 10 je i Garet Bejl iz Real Madrida, koji je sa Velsom došao do polufinala Eura, kao i Antoan Grizman, prvi strelac Evropskog prvenstva. Medju prvih 10 je i prošlogodišnji dobitnik Lionel Mesi, koji je sa Barselonom prošle sezone osvojio „duplu krunu“ u Španiji.

Napadač Vigana je ušao medju najbolje igrače u Evropi iako je igrao u trećoj ligi Engleske, a nije odigrao ni minut za Severnu Irsku na Evropskom prvenstvu. Grig je, medjutim, bio internet zvezda turnira, a navijači širom Evrope pevali su „Vil Grig iz on fajr“ (Will Grigg’s on Fire), što je postala i nezvanična himna turnira.

Grig je bio medju 27 igrača. On nije dobio dovoljno glasova da udje na kraći spisak, ali je dobio više glasova od velikih zvezda kao što su Kevin de Brujne i Pjer-Emerik Obamejang, ali i isti broj glasova kao Pol Pogba.

Kompletna lista igrača nalazi se na sajtu UEFA.

Ova nagrada ustanovljena je 2011. godine, kada je FIFA spojila svoju nagradu za Najboljeg igrača sveta i Zlatnu loptu Frans Fudbala, dotadašnju nagradu za najboljeg igrača Evrope.

Mesi je bio osvajač prve nagrade, kao i prošlogodišnje. Ostali dobitnici su Andres Inijesta (2012), Frank Riberi (2013) i Ronaldo (2014).

Spisak od 10 kandidata za najboljeg igrača u Evropi:

Garet Bejl (Real Madrid, Vels)
Djanluidji Bufon (Juventus, Italija9
Antoan Grizman (Atletiko Madrid, Francuska)
Toni Kros (Real Madrid, Nemačka)
Lionel Mesi (Barselona, Argentina)
Tomas Miler (Bajern Minhen, Nemačka)
Manuel Nojer (Bajern Minhen, Nemačka)
Pepe (Real Madrid, Portugal)
Kristijano Ronaldo (Real Madrid, Portugal)
Luis Suares (Barselona, Urugvaj)

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.