U trendu

Najhrabriji srebrni olimpijac: Ubiće me ako se vratim kući

Napravio je krst s rukama i u cilj utrčao kao drugi najbolji maratonac u Riju osvojivši srebrnu medalju za Etiopiju. Nakon trke, Fejisa Lilesa nije hteo da priča o atletici, već je novinarima ponudio odgovor.

„U poslednjih devet meseci ubijeno je više od hiljadu ljudi iz mog naroda“, rekao je Lilesa novinarima koji dolazi iz naroda Oromo.

Njegov narod, marginalizovan od etiopijske vlade, protiv je države i premijera koji žele da prošire glavni grad Adis Abebu na zemlju Oromaca. Nakon što su se pobunili krenula je serija ubistava, hapšenja i mučenja u zatvorima, a pripadnici naroda za vreme masakra pravili su rukama isti znak kakav je Fejisa napravio u cilju.

Lilesini roditelji, brat, sestra, supruga i dvoje dece su u Etiopiji, a atletičar strahuje da su uhapšeni dok je on u Riju svetu otkrivao istinu o stravičnim događajima.

„Ako se vratim kući, ubiće me“, rekao je Lilesa, samo jedan od sportista koji strahuje od etiopijske vlade, prenose mediji.

„Ako me ne ubiju, poslaće me u zatvor, a ako me ne pošalju u zatvor zaustaviće me već u vazdušnoj luci. Želim da se preselim u neku drugu zemlju. Svaki put kad neko pokuca na vrata, pomislite da oni dolaze po vas.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.