U trendu

NajvaĹžniji sportski dogadjaji u svetu u 2016.

Donosimo listu od deset najvaĹžnijih sportskih dogadjaja u svetu u 2016. godini, po izboru Novinske agencije Beta.

1. KULMINACIJA RUSKOG DOPING SKANDALA  –  Svetska antidoping agencija (WADA) zatraĹžila je ove godine nezavisnu istragu o ruskom doping skandalu, koji se razvija joĹĄ od kraja 2014, a koju je predvodio Ričard Meklaren. Njegova istraga pronaĹĄla je dokaze da je drĹžava učestvovala u dopingu „bar od 2011. do avgusta 2015“. WADA je posle toga oduzela akreditaciju Ruskoj antidoping agenciji i zatraĹžila od Medjunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da se Rusija suspenduje sa Olimpijskih igara u Rio de Ĺ˝aneiru. MOK je odluku prepustio pojedinačnim sportskim savezima. Oni su zauzvrat objavili da moĹže da učestvuje svako ko nezavisno dokaĹže da nije koristio doping, odnosno priloĹži validne rezultate nezavisno od ruske laboratorije. Tu dozvolu je dobilo 270 sportista, dok je 167 suspendovano. Medjunarodni paraolimpijski komitet je, sa druge strane, prihvatio preporuku WADA i suspendovao sve takmičare sa Paraolimpijskih igara. Ovakve odluke izazvale su brojne reakcije u svetu sporta, sa Ĺžestokim izjavama i burnim najavama i podigle su tenzije u medjunarodnoj sportskoj zajednici. Brojne su bile i kritike na račun WADA i Meklarenove komisije, a pojedine antidoping agencije govorile su da je MOK prekrĹĄio „osnovna prava sportista da učestvuju na Igrama“. Zbog svega ovoga, Rusija je ostala bez organizacije nekoliko takmičenja.

2. UMRO MUHAMED ALI  –  Najbolji bokser teĹĄke kategorije, najveći bokser svih vremena i zvanično najbolji sportista 20. veka Muhamed Ali umro je početkom juna sa svoje 74. godine. Rodjen kao Kasijus Klej i od početka karijere bio je poznat po svom karakteru, „dugačkom jeziku“ i fantastičnoj bokserskoj veĹĄtini. Sa samo 18 godina je osvojio zlatnu olimpijsku medalju, 1960. godine, a profesionalni ĹĄampion sveta postao je sa samo 22 godine, kada je ĹĄokirao svet pobedivĹĄi dotadaĹĄnjeg ĹĄampiona Sonija Listona. Ubrzo posle te borbe, promenio je ime u Kasijus X, a onda i u Muhamed Ali, prihvativĹĄi islam. Ali je tako postao simbol rasnog ponosa crne Amerike, koja se tada borila za svoja prava. Kada je odbio da ode u vojsku zabranjeno mu je da se takmiči, tako da je pauzirao skoro četiri godine, ali se uspeĹĄno vratio i ponovo osvojio titule. Ostao je upamćen kao jedan od najpopularnijih i najvoljenijih sportista i ličnosti ĹĄirom sveta. Ali je bio cenjen kao bokser, popularan zbog ĹĄarenolikih izjava i oboĹžavan kao ikona borbe potlačenih. Njegovoj sahrani u rodnom Luivilu prisustvovalo je viĹĄe hiljada ljudi.

3. BOLT POTVRDIO DA JE NAJBOLJI ATLETIČAR SVIH VREMENA  –  Atletičar sa Jamajke Jusein Bolt odbranio je na Igrama u Rio de Ĺ˝aneiru zlatne medalje u sve tri sprinterske discipline – 100 metara, 200 metara i ĹĄtafeti 4×100 metara. On je tako osvojio sva tri zlata treći uzastopni put. Mediji i ljubitelji sporta su ga posle toga jednoglasno proglasili najboljim sprinterom svih vremena, ali i najvećim i najboljim atletičarom svih vremena. Njegov uspeh od devet uzastopnih sprinterskih zlata deluje sada kao dostignuće koje neće moći niko da ponovi. „Munja“ Bolt je najavio da će mu igre u Riju biti poslednje u karijeri, koju će zavrĹĄiti na mitingu sledećeg leta.

4. LESTER POSTAO Ĺ AMPION ENGLESKE  –  Engleska Premijer liga je najbogatije fudbalsko klupsko takmičenje na svetu, a vaĹži i za najteĹžu ligu na svetu. Njen aktuelni ĹĄampion je Lester, ekipa koja je dve sezone ranije igrala u drugoj ligi, a „iznenadjenje“ nije dovoljno jaka reč da se opiĹĄe njeno osvajanje titule u konkurenciji bogataĹĄa kao ĹĄto su duo iz Mančestera, Čelsi, Arsenal, Liverpul i drugi. Ĺ anse Lestera pre početka proĹĄle sezone procenjivane su na 5.000:1, ali su „lisice“ izdrĹžale sve i u foto-finiĹĄu doĹĄle do svoje prve titule u istoriji. Lester je bio apsolutni hit u svetu fudbala i za njega su navijali svi osim pristalica direktnih konkurenata. Taj uspeh su mnogi mediji i poznavaoci sporta opisali kao najveće iznenadjenje u istoriji fudbala. Lester u novoj sezoni igra slabo u prvenstvu, ali zato igra odlično u svojoj prvoj sezoni u Ligi ĹĄampiona.

5. PORTUGAL Ĺ AMPION EVROPE  –  Fudbalska reprezentacija Portugala trijumfovala je na uzbudljivom Evropskom prvenstvu u Francuskoj, koje je obeleĹžio neuspeh nekoliko favorita. Put do trofeja je bio viĹĄe nego teĹžak za Portugalce, koji su u grupi sa Madjarskom, Islandom i Austrijom bili tek treći, sa tri nereĹĄena rezultata. Nastavak nije bio lakĹĄi. Prvo je pobedjena Hrvatska posle produĹžetaka, potom i Poljska na penale, dok je u polufinalu bio lakĹĄi zadatak sa Velsom, koji je savladan sa 2:0. Portugal je u finalu čekao domaćin, ali i novi produĹžeci, koji su zavrĹĄeni trijumfalno, golom Edera. NajzasluĹžniji za prvi trofej na velikim takmičenjima za Portugal bio je Kristijano Ronaldo, koji je kasnije tokom godine proglaĹĄen za najboljeg fudbalera sveta u 2016. godini, ĹĄto mu je četvrta Zlatna lopta u karijeri.

6. TRAGEDIJA Ĺ APEKOENSEA  –  Sportski svet je 28. novembra pogodila velika tragedija kada se u Kolumbiji sruĹĄio avion koji je prevozio brazilski fudbalski klub Ĺ apekoense u Medeljin, gde je trebalo da igra finale Kupa Sudamerikana protiv Atletiko Nasionala. U nesreći je poginula 71 osoba, a preĹživelo je ĹĄest, od čega trojica fudbalera. Medju stradalima je bila većina igrača tog kluba, rukovodstvo, novinari i posada. Poginulim fudbalerima odrĹžane su brojne počasti, klubu su mnogi izaĹĄli u susret, a poseban je bio gest Atletika, koji je zahtevao da se trofej Kupa Sudamerikana uruči Ĺ apekoenseu, ĹĄto je JuĹžnoamerička fudbalska konfederacija i prihvatila.

7. FRUM PONOVO POBEDIO NA TUR DE FRANSU  –  Biciklista Kristofer Frum pobedio je drugi put uzastopno, a treći ukupno, na Trci kroz Francusku. On je tako postao prvi Britanac koji je to uspeo, a tek osmi biciklista uopĹĄte, koji je osvojio tri ili viĹĄe titula na Tur de Fransu. Takmičenje su obeleĹžili brojni udesi, loĹĄe vreme i uzbudljivi finiĹĄi, a najupečatljiviji je bio bizarni incident u 12. etapi, kada je Frum u finiĹĄu pao zajedno sa joĹĄ nekoliko takmičara, kada je grupa naletela na motocikl koji je snimao trku. Frum je zavrĹĄio etapu tako ĹĄto je u ranama i ogrebotinama trčao uzbrdo do cilja.

8. ENDI MAREJ BROJ JEDAN SVETSKOG TENISA  –  Britanski teniser Endi Marej obeleĹžio je drugu polovinu godine. Posle nekoliko rekorda i „Nole slema“ Novaka Djokovića, Marej je od Vimbldona pa do kraja godine igrao sjajno. On je iskoristio pad forme srpskog tenisera, redjao pobede i pred kraj godine uspeo da prvi put u karijeri dodje do prvog mesta ATP liste. Pre nego ĹĄto je početkom novembra, posle turnira u Parizu preuzeo prvo mesto na svetskoj rang listi, Marej je 2016. osvojio dva grend slema, Otvoreno prvenstvo Australije i Vimbldon, a na Olimpijskim igrama u Rio de Ĺ˝aneiru je odbranio zlatnu medalju koju je osvojio četiri godine ranije u Londonu.

9. ROZBERG Ĺ AMPION, PA PENZIONER  –  Nemački vozač Niko Rozberg debitovao je 2006. u Formuli jedan i trebalo mu je 10 godina da osvoji svoju prvu titulu, posle čega je ĹĄokirao svet sporta najavivĹĄi povlačenje sa samo 31 godinom. Prve četiri godine je proveo u Vilijamsu, u kom je vaĹžio za talentovanog pilota, da bi potom preĹĄao u Mercedes u kom je ĹĄest godina bio u senci – prvo četiri Sebastijana Fetela iz Red Bula, a poslednje dve klupskog kolege Luisa Hamiltona. Rozberg je, konačno, 2016. godine izaĹĄao u prvi plan i sa Hamiltonom se ravnopravno borio za titulu, koja mu je izmicala proĹĄle i pretproĹĄle sezone, kada je zavrĹĄavao na drugom mestu. Rozberg je bio konstantan cele sezone, a titulu je potvrdio u poslednjoj trci sezone, da bi samo pet dana kasnije objavio da je ispunio sve svoje snove i da se povlači.

10. ČIKAGO KABS Ĺ AMPION POSLE VIĹ E OD VEKA  –  Čikago kabs su vaĹžili za moĹžda i najvećeg gubitnika u istoriji profesionalnih američkih sportova. Klub je poslednju titulu osvojio 1908. godine. Tokom 1945. sa stadiona je izbačen čovek koji je imao karte za sebe i svog jarca, zbog čega je prokleo klub rekavĹĄi da nikada neće osvojiti titulu. To je postalo poznato kao „kletva jarca Bilija“ i trajala je 71 godinu. Kabsi su postali sinonim za tim koji nikada neće postati bejzbol ĹĄampion, a delovalo je tako i u finalu ove godine, poĹĄto su u pobedničkoj seriji protiv Klivlenda, koja se igra na četiri pobede, gubili 3:1. Kabsi su izjednačili na 3:3, a u odlučujućoj utakmici se igrao dodatni ining (produĹžetak) u kome je Čikago konačno slavio, postao ĹĄesti tim koji je nadoknadio 1:3, prekinuo je najduĹži post u istoriji američkog posta i skinuo „kletvu jarca Bilija“. Kabsi su zbog svega toga postali apsolutni hit u drugoj polovini godine u SAD, a zaradili su i poziv u Belu kuću, gde ih je dočekao predsednik Barak Obama, rodom iz Čikaga.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĹĄalji komentar