U trendu

„Ne postoji ništa što može da zaustavi Novaka“

Kreg O’Šonesi, strateški teniski analitičar i najnoviji član tima Novaka Đokovića, kaže da šta je potrebno za pobede nad Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom, prenose sportski mediji.

„Svako ima sebi omiljenu rutinu. Rodžer je jedan od najboljih servera u istoriji, ali ima tu i drugih elemenata. On i dalje mora da riternira, tu su i dugački poeni, a i dalje će promašivati prve servise. Takođe, postoje trenuci kada je Rodžer nedodirljiv i to je u redu, ali – isto tako – tu su i momenti kada bilo koji protivnik ima šansu da ga ugrozi na njegov servis gem. Upravo u tim trenucima želite da znate koji deo terena je najbolje da napadnet, kao i zašto i šta možete da očekujete kao ‘odgovor'“, kaže O’Šonesi u razgovoru za birtanski metro.co.uk, podsećajući na period kada je upravo ovom metodom pomogao Dastinu Braunu da napravi senzaciju protiv Nadala na Vimbldonu.

O’Šonesi je, u sklopu analize dva najveća Novakova rivala, istakao i potencirano poboljšanje bekhenda kod Španca.

„Ne znam da li je Rafa pauzu iskoristio da radi na svom bekhendu – taj udarac je uvek bio tu, samo mislim da se on nije previše oslanjao na njega. Posebno prilikom vraćanja servisa. Takođe, uvek, baš uvek je udarao jako na Rodžerom ritern iz bekhenda, a Federer igrao slajst iz istog udarca. To je funkcionisalo veoma dobro protiv drugih protivnika, kada bi tim slajsom neutralisao prednost rivala u poenu, vrati se na osnovnu liniju i ponovo tražio poziciju za bekhend“.

„Da li išta može da zaustavi Novaka na putu povratka na vrh? Ne, ne postoji ništa što može da ga zaustavi. Pazite, Federer se vratio i osvojio Australiju posle duge pauze, tako da je sve moguće. Kada ste strateški trener ne želite da srljate ili dajete ishitrene tvrdnje. Vaše je da se fokusirate na vašeg igrača i trudite se da mu pomognete da igra što bolje, pa čekate naredne borbe… Ultimativno, takav mentalitet je ključ u svakom pojedinačnom nivou ovog sporta“, zaključio je Kreg.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.