U trendu

„Ne želim više da patim“: Belgijska paraolimpijka spremna za eutanaziju (foto, video)

Bivša svetska šampionka u sprintu u kolicima i osvajačica srebrne medalje na Paraolipijadi u Londonu 2012. godine, Marieke Vervort, odlučna je u nameri da okonča svoj život jer ‘ne želi više da pati’.
Belgijska sportistkinja je za Telegraph ispričala da su bolovi izazvani degenerativnom tetraplegijom postali nepodnošljivi i da joj se pogoršao i vid.

– Oftamolog je nakon pregleda mom vidu dao ocenu 2 od 10, i rekao da ne može ništa da uradi jer problem nastaje u mom mozgu, objašnjava 38-godišnja Vervortova i dodaje:

– Neurolog je bio pored mene dok sam imala napade jedan za drugim. Rekla mi je da to nisu napadi epilepsije već da je moje telo vrištalo. Trpim nesnosne bolove.

Marieke je rođena sa zdravim udovima i kao tinejdžerka je obožavala da igra košarku i roni, ali je neizlečivo oboljenje kične polako izjedalo njene udove. Najpre su joj obolele ahilove tetive, zbog čega je počela da hoda na prstima. Neko vreme je koristila štake, ali su njene noge ubrzo otkazale. Doktori objašnjavaju da je ova retka i okrutna paraliza posledica deformiteta između petog i šestog pršljena, ali još uvek ne znaju uzrok nepodnošljivo bolnog stanja.

Odluka sportistkinje da pre devet godina potpiše papire za eutanaziju ponovo je pokrenula debatu o potpomognutom samoubistvu, ali je ono od 2002. godine u Belgiji legalno. Eutanazija je dostupna onim pacijentima koji pate od neizlečivih bolesti, trpe nepodnošljiv bol, sposobni su za racionalno donošenje odluka i dobiju saglasnost dva lekara. Marieke ispunjava sve uslove.

Danas Vervortova retko spava, a i kada je budna u polusvesnom je stanju jer na nju lekovi protiv bolova više ne deluju. – Nikako nisam želela da prihvatim činjenicu da ću završiti u kolicima. Ali 2000. godine nisam mogla više da izdržim, iako sam mogla da koristim stomak i mišiće na leđima. A onda je i to polako prestalo i sada sam paralizovana do grudi. Više ne nogu da koristim ni prste. Imam snažno srce, ali lekovi protiv bolova mi više ne pomažu -.

Sad je dobila dozvolu za smrtonosnu injekcu. Božić će provesti u svojoj kući u Briselu, a poslednja želja porodica i prijatelji prospu njen pepeo i iz crvene kutije puste bele leptire.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.