U trendu

Nemačka na penale izbacila Italiju s EP

Fudbalska reprezentacija Nemačke plasirala se večeras u polufinale Evropskog prvenstva, pošto je u Bordou u četvrtfinalu pobedila Italiju posle boljeg izvodjenja jedanaesteraca.

Posle regularnih 90 minuta i produžetaka rezultat je bio 1:1, a u penal seriji Nemci su slavili s 6:5 posle osam serija jedanaesteraca.

Nemačka je povela 65. minutu golom Mesuta Ozila, da bi Italija u 78. pogotkom Leonarda Bonučija iz jedanaesterca stigla do izjednačenja.

Nemačka će se u polufinalu 7. jula u Marselju sastati s boljim iz duela izmedju Francuske i Islanda.

Prvo poluvreme utakmice na stadionu Matmut Atlantik u Bordou nije donelo mnogo uzbudjenja. Nijedna ekipa nije došla do prave prilike. Nemci su uglavnom kontrolisali ritam, ali nisu ozbiljnije ugrozili gol Djanluidjija Bufona, dok su se Italijani oslanjali na kontranapade.

Drugo poluvreme nastavljeno je u istom ritmu, ali su Nemaci imali nešto konkretnije napade. U 53. minutu Tomas Miler je na ivici kaznenog prostora pokupio jednu odbijenu loptu, ali je njegov udarac na oko dva metara od gola izblokirao Alesandro Florenci.

Nemačka je posle dugog napada u 65. minutu stigla do prednosti. Jonas Hektor je probio po levoj strani, te je loptu uputio u peterac, gde je Mesut Ozil bio dobro pozicioniran, pa je laganim udarcem savladao Bufona.

Tomas Miler je u 69. minutu propustio priliku da udvostruči prednost svog tima. Posle ubačene lopte s desne strane on je petom s oko četiri metara pokušao da savlada Bufona, ali je kapiten reprezentacije Italije sjajnom reakcijom zaustavio njegov udarac.

Italijani su u poslednjih 20 minuta zaigrali ofanzivnije, pa su u 78. minutu stigli do izjednačenja. Florenci je minut ranije s desne centrirao u šesnaesterac, a tamo je Žerom Boateng igrao rukom, pa je sudija Viktor Kašaji dosudio penal za Italiju. Odgovornost za izvodjenje jedanaesterca preuzeo je Leonardo Bonuči i preciznim udarcem u donji levi ugao gola Manuela Nojera doneo izjednačenje svom timu.

Posle izjednačujućeg pogotka Italija je bila nešto konkretnija, ali nije uspela da dodje do prilike za gol.

U produžetku su oba tima igrali oprezno, pa je pobednik meča odlučen posle boljeg izvodjenja jedanaesteraca.

Simone Zaza, Gracijano Pele, Leonardo Bonuči i Mateo Darmjan su bili neprecizni u penal seriji za Italijane, dok su u selekciji Nemačke jedanaesterce promašili Tomas Miler, Mesut Ozil i Bastijan Švajnštajger. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.