Nemački mediji: Vodeni topovi spremni za navijače Zvezde!

Nemačka štampa piše o utakmici visokog rizika između „Kelna“ i „Crvene zvezde“ u Ligi Evrope i o preduzetim merama u sprečavanju mogućih ispada navijača u tom gradu, zbog čega je angažovano više od 2.000 policijaca.

„Vodeni topovi su spremni“ – naslov je članka u listu „Nojes Dojčland“ koji navodi da kelna policija govori o „velikom potencijalu za izbijanje nasilja“ i slikovito objašnjava da „jedna kap može da prelije čašu“.

„Policija se nada da će sprečiti nerede tako što je angažovala 2.300 policajaca, dok „Keln“ planira da na stadionu angažuje 700 redara. Smatra se da će oko polovine od 5.000 navijača „Crvene zvezde“ doputovati bez karata za utakmicu, a 500 njih se smatra rizičnim. I među onim navijačima „Kelna“ koji su skloni nasilju na delu je „široka mobilizacija“, navodi taj list.

Dalje u tekstu piše da „nasilje fudbalskih navijača u Srbiji od 90-ih godina ima dugu i tužnu tradiciju, još u vreme preminulog autokrate Slobodana Miloševića“.

„Zainteresovani političari i gospodari rata instrumentalizovali su fudbalske nasilnike iz redova huligana “Crvene zvezde“, ratni zločinac (kasnije ubijen) Željko Ražnjatović Arkan regrutovao je pripadnike svoje ozloglašene paravojske“, piše „Nojes Dojčland“.

Podseća se i da su fudbalski huligani 2004. godine reagovali na antisrpske nerede na Kosovu paljenjem beogradske džamije i stranih ambasada, piše Nojes Dojčland.

Nemački „Rajnland-pfalc“ citira pismo kelnske policije upućeno navijačima u kojem se naglašava da policija ne pravi razliku prema boji klubova, već samo između mirnih i nasilju sklonih navijača, kao i da će odlučno i dosledno postupiti protiv svakoga ko koristi fudbalsku utakmicu da bi širio strah i nasilje u blizini stadiona ili u gradu.

Ističe se i da su policijske mere opreza osnovane jer je prilikom poslednjeg susreta dva tima pre 28 godina bilo je sukoba i nereda posle utakmice u kojoj je Keln slavio 3:0 i nadoknadio poraz iz Beograda 2:0 u Kupu UEFA i da su tada viđena tuča dve navijačke grupe, jurnjava i potera na i van stadiona.

Lokalni list „Kelner štat ancajger“ piše da su vođe srpskih huliganskih grupa najčešće poznate policiji i često povezane sa narko-mafijom, ali nikada nisu osuđivane na duge zatvorske kazne.

„Političari i visoki državni službenici kao njihovi zaštitnici sede u upravama velikih klubova i zaustavljaju akcije pravosuđa. Broj rano obustavljenih krivičnih postupaka je mnogo veći od broja presuda“, smatra taj list.

Utakmica 2. kola Lige Evrope između Kelna i Crvene zvezde igra se večeras od 19 sati.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike