U trendu

Nezadovoljni vozači Formule 1

Većina vozača Formule 1 protivi se novom sistemu kvalifikacija za trke, koji bi trebalo da se primenjuje od ove sezone.

Medjunarodna automobilska federacija (FIA) je krajem februara donela odluku o promeni sistema kvalifikacija i nova pravila bi trebalo da stupe na snagu od prve trke u ovogodišnjem šampionatu, 20. marta u Australiji.

Prema predlogu, kvalifikacije će se voziti u tri faze, prva će trajati 16 minuta, druga 15, a treća 14 minuta. Po sedmorica najsporijih vozača će u odredjenim vremenskim intervalima biti eliminisani u prve dve faze, dok će se osmorica najbržih plasirati u treću fazu.

U trećoj fazi posle odredjenog vremenskog intervala prvo ispadaju najsporiji vozači, a na kraju će ostati samo dvojica najbržih koji će se boriti za pol poziciju.

Vozači misle da će novi sistem biti komplikovan za učesnike i navijače na trkama. Prvi čovek Formule 1 Berni Eklston rekao je da bi uvodjenje novog sistema moglo da se odloži do maja i trke u Španiji.

Većina vozača, uključujući Kimija Raikonena, Džensona Batona i Nika Rozberga, su juče razgovarali sa direktorom trka Formule 1 Čarlijem Vajtingom o predloženim promenama.

„Mislimo da bi promene mogle da poremete pravila, a da bi navijačima bilo teško da razumeju šta se dešava. Za nas vozače je već komplikovano, pa mislimo da će navijačima biti teže. Mislimo da je stari način kvalifikacija veoma dobar i da nema potrebe menjati ga“, rekao je vozač Fors Indije Serhio Peres za Skaj Sports.

Vozač Vilijamsa Valteri Botas rekao je da je odluka da se promeni način kvalifikacija veoma čudna.

„Nisam čuo da se neko žalio na stari sistem. Prihvatiću svaku promenu ali ne znam koja je svrha“, rekao je on.

Zakonodavno telo u Formuli 1, Svetski savet moto sporta (WMSC) će se sutra sastati i jedino to telo može da odobri svaku promenu u kvalifikacijama za predstojeću sezonu.

WMSC može da izmeni predlog Komisije Formule 1 pre nego što udje u pravilnik, ali bi značajne promene morale da budu vraćene Komisiji i Strateškoj grupi na odobrenje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar