U trendu

Ni jedan savez u Evropi ne može da reši pitanje huliganizma bez pomoći države

Fudbalski savez Srbije je među prvim nacionalnim savezima podržao kandidaturu Aleksandra Čeferina za predsednika Uefa i budućeg naslednika slavog Francuza Mišela Platinija. Slovenac je prilikom jučerašnje jednodnevne posete, koja je još ranije bila planirana, istakao da mu podrška našeg saveza prija i da će kao predsednik jedne od najsnažnijih sportskih organizacija na svetu, učiniti sve da fudbal, kao najpopularniji sport na planeti, doživi novi procvat, bude na onom mestu koje mu objektivno i pripada.

Pre dolaska u Staru Pazovu, gde ga je čekao rekordan broj novinara i fotoreportera, Čeferin je sa svojim domaćinom, predsednikom FSS Slavišom Kokezom, razgovarao o veoma važnim temama za budućnost srpskog fudbala. Čeferin, koji inače potiče iz ugledne advokatske porodice, kaže da je „srpsko-hrvatski jezik” naučio još dok je služio vojni rok, i da se u Srbiji oseća veoma prijatno.

– Uvek je tako kada ste okruženi prijateljima, istakao je u uvodnom govoru prvi čovek Evropske fudbalske unije. Sa vodećim ljudima FSS imam izvanrednu saradnju, i sa sadašnjim predsednikom Kokezom ali i sa bivšim Karadžićem. Srpski fudbalski savez mi je među prvima dao podršku kada sam odlučio da se kandidujem za predsednika Uefa. FSS je tada pokazao veliku hrabrost, ali i veliku mudrost. Jednostavno, pokazali su da veruju u mene. Dobili smo garancije i da će Vlada dati milione i za nove terene sa veštačkom travom ali i za „Nacionalni stadion”, priznao je Čeferin.

Brojne novinare je takođe interesovalo na koji način će se Uefa boriti protiv huliganizma, kako pomoći nacionalnim Savezima..?

– To je jedno veoma složeno pitanje sa kojim ćemo se u budućnosti ozbiljno pozabaviti. Jasno sam rekao i premijeru Srbije da bez pomoći države taj problem ne može biti rešen. Ne može Saviša Kokeza da hapsi navijače, to nije njegov posao, ali zato svaka država ima obavezu da pomogne nacionalnim savezima. To je danas jedno od gorućih pitanja sa kojima se suočava sportski pokret, ne samo fudbal. Srbiji i ne samo Srbiji već i ostalim zemljama koje ne budu na vreme rešile ovaj problem preti izbacivanje iz međunarodnih takmičenja, a siguran sam da ovde to niko ne želi.

Na sastanku u Beogradu nije bilo reči o Regionalnoj ligi. Čak šta više Čeferin je istakao da se po tom pitanju nije puno odmaklo.

– U ovom trenutku samo razmišljamo o Regionalnoj ligi i ništa više. Za sada nam to takmičenje nije u planu, ima puno problema.

Fifa je objavila da će od 2026. godine Evropa imati najviše mesta u raspodeli za budući Mundijal.

– Sve konfederarcije su bile za takav predlog, za proširenje takmičenja na 48 ekipa, koje će se boriti za titulu. Po tom novom formatu, Uefa ima najviše mesta. Takođe, ekipe sa našeg kontinenta neće igrati kvalifikacije kao druge ekipe i svaka naša ekipa će se nalaziti u drugom krugu takmičenja. Mislim da to dovoljno govori o našoj snazi, istakao je Aleksandar Čeferin, prilikom jednodnevne posete FSS.

Njegov glavni domaćin, predsednik našeg saveza Slaviša Kokeza, nije krio zadovoljstvo zbog posete uglednog gosta, kome je društvo pravio Zoran Laković, takođe, danas veoma uticajan član u Uefi.

– Čast je i zadovoljstvo što nam je u goste stigao gospodin Čeferin. Ovo je posebno važan dan za srpski fudbal. Saradnja FSS sa Uefom na visokom nivou. Da se radi o iskrenom prijateljstvu pokazuje i činjenica da Uefa uvažava sve naše zahteve. Jedan od najsvežijih primera je i mogućnost da se Partizanu dozvoli takmičenje na međunarodnoj sceni. Svesni smo da je problem sa infrastrukturom ono što nas koči. Verujem da ćemo u narednom periodu, uz pomoć države  uspeti da rešimo i to pitanje, istakao je Slaviša Kokeza.

Početkom aprila u Helsinkiju će biti održan 41. Kongres Uefa, na kome će se izabrati novi članovi tog uticajnog tela. Još uvek se ne zna kome će FSS dati glas, ali predsednik Kokeza kaže otvoreno da nema neodumicu.

– FSS po tom pitanju ima jasan stav. Dobro znamo kome smo šta obećali, i kao svaki ozbiljan savez nećemo odstupiti od obećanja, istakao je prvi čovek srpskog fudbala.

(Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.