Ništa bez nacističkih i ustaških pozdrava: OVAKO su Hrvati slavili u Beču (foto)

Najtiražniji austrijski list „Krone Cajtung“ naveo je u svom tekstu da su hrvatski navijači u Beču pobedu nad Rusijom slavili uz fašističke simbole.

Navijači su slavili u bečkom kvartu Otakring, zbog čega je policija morala da zatvori jednu ulicu, preneo je Index.hr.

Na fotografijama i snimcima slavlja mogu se videti i ljudi koji nacistički salutiraju te zastava na kojoj se vidi ustaško „U“ i šahovnica s prvim belim poljem.

Svedoci, takođe, navode da su se na slavlju u bečkom Otakringu mogli videti i drugi ustaški simboli, te ustaški pozdravi i uzvikivanje “Zig hajl”.

„Krone“ podseća da se hrvatska fudbalska reprezentacija već povezuje sa ustaštvom zbog toga što je 2014. godine Josip Šimunic nakon jedne utakmice pet puta skandirao ustaški pozdrav „Za dom spremni“, dok je ove godine, fudbaler Dejan Lovren u svlačionici pevao pesmu desno-ekstremističkog Marka Perkovića-Tompsona.

„Možda uopšte nije znao čiju pesmu peva“, naivno piše „Krone“.

Austrijski list podseća da su ustaše bile saradnici nacista i fašista, te da su od 1941. do 1945. odgovorni za smrt najmanje 400.000 ljudi.

Inače, na svom tviteru je, članak iz „Krone cajtunga“, podelio i austrijski ambasador u Zagrebu Andreas Videnhof, naveo je Index.hr.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike