U trendu

Nova istraga protiv Zdravka Mamića

Protiv izvršnog predsednika Dinama Zdravka Mamića i još šest osoba danas je pokrenuta nova istraga zbog sumnje da su od kraja 2007. oštetili zagrebački fudbalski klub za gotovo 70 miliona kuna (9,1 miliona evra).
To je treća istraga protiv Mamića zbog višemilionskih finansijskih malverzacija koju je pokrenula Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK), pa se, kako je saopšteno, neće tražiti pritvor za osumnjičene.

Istragom su ponovo obuhvaćeni brat Zdravka Mamića, trener Dinama Zoran Mamić, bivši glavni direktor i član uprave Dinama Damir Vrbanović, koji je aktuelni izvršni predsednik Hrvatskog fudbalskog saveza, kao i dvoje istarskih preduzetnika Igor Krota i Sandro Stipančić i još jedna osoba.

Sve osumnjičene USKOK tereti za udruživanje u zločinačko udruženje i zloupotrebu poverenja u privredom poslovanju. Novac iz Dinama, odnosno od transfera igrača i u ovom slučaju izvlačen je, kako se sumnja, putem fiktivnih računa i preko off shore firmi.

Mamić je s ostalima, kako navodi USKOK, dogovarao fiktivne ugovore izmedju Dinama i stranih firmi za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača. Firme su iz Velike Britanije, Švajcarske, Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadinea, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i Sjedinjenih Američkih Država.

Najmoćnijeg čoveka hrvatskog fudbala se tereti i da je dogovorio ugovor kojima se samo odredjenim igračima utvrdjuje pravo na isplatu 50 odsto budućeg transfera, koji je trebalo da pripadne klubu, ali je završio u inostranim firmama.

USKOK vodi još dve istrage protiv Mamića zbog sumnje u višemilionske malverzacije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.