U trendu

Novak Đokovic: Teško je uspeti ako nemate finansijsku podršku

Ako neko zna koliko je požrtvovanja potrebno da bi se postalo ne samo profesionalni sportista, već jedan od najboljih ikada, onda je to Novak Đoković.

Jer tenis ne čine samo neumorni treninzi i stalna putovanja, već veliku ulogu igra i finansijska strana.

– Tenis je individualan sport i kao takav svakako zahteva da se na turnirima provodi mnogo vremena. Kada počnete da trenirate tenis i otpočnete karijeru, morate imati određenu finansijsku podršku, bilo od roditelja ili nekog drugog. To je neophodno jer je ovo vrlo skup sport za početnike – objasnio je naš najbolji teniser, a prenosi tennisworldusa.org

– Čak i ako ste u dobroj finansijskoj situaciji, veoma je teško uspeti. S druge strane, naglasio bih da je vrlo bitan i sistem jer upravo sistem pomaže da se razvijete u profesionalnog tenisera.

Ako dolazite iz zemlje koja nema veliku tenisku tradiciju, tada morate da se oslonite na sebe, svoju porodicu i prijatelje da vam pomognu. Ali ako imate sistem iza sebe, onda je lakše jer su tu teniski centri, ljudi iz struke i treneri koji će vam pomoći – objasnio je Đoković.

Novak je takođe otkrio da i njemu nije bilo lako na početku karijere zbog činjenice da dolazi iz Srbije.

– Bilo je teško trenirati i postati profesionalni teniser kada dolazite iz zemlje koja nije nikada imala veliku tenisku tradiciju, te sam morao da još u najranijem dobu napustim Srbiju. Ali imao sam sreće da budem u sjajnim centrima, okružen divnim ljudima koji su imali ogromno znanje o tenisu. Naravno, najvažnija mi je oduvek bila podrška porodice – rekao je drugi reket sveta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar