U trendu

Novi Sad domaćin Evropskog prvenstva u mačevanju

Evropsko prvenstvo u mačevanju za kadete i juniore održaće se u Novom Sadu od 29. februara, do 9. marta i okupiće više od hiljadu takmičara iz 44 zemlje.

Tim povodom je u Novom Sadu na brodu „Cepelin“ održana konferencija za novinare kojoj su prisustvovali i član Gradskog veća zadužen za sport i omladinu Predrag Svilar i šef Kabineta gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović.

To takmičenje najboljih mladih mačevalaca Evrope organizuje Mačevalački savez Srbije u saradnji sa Vladom Republike Srbije i Gradom Novim Sadom.

Predrag Svilar je tom prilikom rekao da je to prvenstvo iz više razloga bitno za Novi Sad i da je Grad Novi Sad stao iza kandidature i samog održavanja prvenstva.

„Sada već postoji jedan kontinuitet održavanja Balkanskih, Evropskih i Svetskih prvenstava u mlađim kategorijama u Novom Sadu i sa ponosom možemo da kažemo da je naš grad postao središte mačevalačkih prvenstava za mlađe kategorije u ovom delu Evrope“, rekao je Svilar.

On je podsetio da je mačevanje bio jedan od sportova na prvim olimpijskim igrama i istakao da Novi Sad ima dugu tradiciju mačevalackog sporta, naglasivši da je pomenuti šampionat Evrope prilika da se ta tradicija još više obogati.

Svilar je izrazio i nadu da će nakon tog takmičenja biti mnogo dece koja će biti zainteresovana da se bave mačevanjem.

Šef Kabineta gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović istakao je da je posle 2007. godine, Novi Sad ponovo domaćin najboljim evropskim mačevaocima u kadetskoj i juniorskoj kategoriji.

„Mi nismo velesila u ovom drevnom borilačkom  sportu, ali smo velesila u organizaciji najvećih svetskih i evropskih takmičenja, Novi Sad je oduvek bio, jeste i biće grad sporta, grad srdačnih i gostoljubivih ljudi, koji će mačevaoce iz Evrope dočekati raširenih ruku i širokog srca“, rekao je Petrović.

Izvršni direktor Šampionata Veselko Dumitrov rekao je da će u toku deset takmičarskih dana mladi mačevaoci odmeravati snage svakog dana u obe kategorije kadeta i juniora i da će se u Velikoj sali Spensa, u muškoj i ženskoj konkurenciji održati takmičenja u sva tri mačevalačka oružja – mač, floret i sablja.

Dumitrov je istakao da će tokom deset dana trajanja Evropskog prvenstva oko 2.500 gostiju posetiti Novi Sad, što, kako je rekao, svakako doprinosi i turističkoj promociji kako Grada Novog Sada tako i države.

Otvaranje Šampionata predviđeno je za ponedeljak, 29. februar u 18.30 sati u Velikoj sali Spensa, a tokom ceremonije otvranja biće održan i igrani program mačevanja vitezova, musketara i članova udruženja mačevalaca Vojvodine.

Na samom početku današnje konferencije za novinare mačevaoci, članovi reprezentacije Srbije prezentovali su, kroz pravu borbu, taj olimpijski sport, nakon čega je predstavljen kompletan sportski i prateći program Evropskog prvenstva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar