najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Obama: Ali je uzdrmao i poboljšao svet

Američki predsednik Barak Obama rekao je danas da je Muhamed Ali „uzdrmao i time poboljšao svet“ i istakao da je legendarni bokser bio uz rame s Martinom Luterom Kingom i Nelsonom Mandelom u borbi za ono što je ispravno.

„Muhamed Ali je bio Najveći. Tačka. Ako biste ga pitali, on bi vam to i rekao. Rekao bi vam da je ‘duplo najveći’, da je stavio lisice na munju, smestio grom iza rešetaka. U svojoj privatnoj radnoj sobi čuvam par njegovih rukavica tačno ispod fotografije na kojoj stoji iznad srušenog Sonija Listona“, napisao je Obama u saopštenju.

Muhamed Ali umro je u noći izmedju petka i subote od komplikacija izazvanih Parkinsonovom bolešću, od koje je bolovao poslednje tri decenije. Imao je 74 godine.

„‘Ja sam Amerika’, rekao je jednom prilikom. ‘Ja sam deo koji ne prepoznajete, ali naviknite se na mene – crn, samouveren, drzak, moje ime, a ne vaše, moja vera, a ne vaša, moji ciljevi. Naviknite se na mene’. To je Ali koga sam upoznao kada sam odrastao – čovek koji se borio za ono što je ispravno. Čovek koji se borio za nas. Stojao je uz Martina Lutera Kinga i Nelsona Mandelu, ustajao je kada je bilo teško, govorio je kada bi drugi ćutali“, napisao je Obama.

Američki predsednik je istakao da se Ali borio van ringa i da ga je to koštalo titule i ugleda.

„To mu je donelo neprijatelje na desnoj i levoj strani, skoro ga je odvelo u zatvor. Medjutim, Ali je ostao na svom mestu. Njegova pobeda nam je pomogla da se naviknemo na Ameriku koju danas poznajemo“, napisao je Obama.

Obama je naveo da Ali nije bio savršen, ali da mu je, ipak, „divna duša na kraju donela više navijača nego neprijatelja“.

„Muhamed Ali je uzdrmao svet. I svet je zbog toga bolji. Svi mi smo bolji zbog njega. Mišel i ja iskazujemo najdublje saučešće njegovoj porodici i molimo se da najveći borac svih vremena konačno počiva u miru“, napisao je Obama.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike