najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Olimpijski izbeglički tim simbol nade

Medjunarodni olimpijski komitet (MOK) imenovao je danas 10 sportista izbeglica iz Afrike i sa Bliskog istoka koji će se pod olimpijskom zastavom takmičiti na predstojećim Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Članovi prvog olimpijskog izbegličkog tima (ROT) dolaze iz Južnog Sudana, Sirije, Konga i Etiopije i takmičiće se u atletici, plivanju i džudou.

Ekipa od šest muškaraca i četiri žena će na otvaranju Igara 5. avgusta na stadionu Marakana, hodati iza olimpijske zastave.

„Uvereni smo da će izbeglički olimpijski tim poslati poruku nade svim izbeglicama širom sveta. Takodje, to je znak medjunarodnoj zajednici da su izbeglice naši sunarodnici“, rekao je predsednik MOK Tomas Bah.

MOK je od 43 kandidata izabrao 10 sportista, koje će nadgledati bivša svetska rekorderka u maratonu Kenijka Tegla Lorupe, a izabrano je još po pet trenera i zvaničnika MOK-a koji će raditi sa timom izbeglica.

„Ove izbeglice nemaju dom, nemaju zastavu, nemaju nacionalnu himnu. Mi ćemo im ponuditi dom u olimpijskom selu zajedno sa svetskim atletičarima. ROT će pokazati svetu da uprkos nezamislivim tragedijama sa kojima su se suočili, svako može da doprinese svojim talentom, veštinom i snagom ljudskog duha“, rekao je Bah.

MOK je danas imenovao osam članova u Izvršni odbor. Na listi nisu predsednik Medjunarodne fudbalske federacije (Fifa) Djani Infantino i predsednik Medjunarodne atletske federacije (IAAF) Sebastijan Kou.

Kou je izabran prošlog avgusta, a Infantino u februaru. MOK je naveo da je suviše rano uvrstiti ih na listu, posle skandala o korupciji koji pogadjaju njihove organizacije.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike