U trendu

Osam migranata brani boje Austrije na EP

Austrijska reprezentacija u fudbalu, koja je izborila plasman na EP, snažna je pre svega zahvaljujući igračima migrantskog porekla, među kojima i dva srpskog porekla – Marko Arnautović i Aleksandar Dragović.

Dres Austrije na EP u Francuskoj nosi čak osam igrača migrantskog porekla, bez kojih kvalifikacije ne bi bile moguće.

Procentualno gledano to znači da oko 35 odsto reprezentativaca, odnosno svaki treći, predstavljaju igrači migrantskog porekla.

Za reprezentaciju Austrije u Francuskoj igraju četiri igrač koja su rođena u inostranstvu – Đerđi Garič (Mađarska), Martin Harnik (Nemačka), Zlatko Junuzović (rođen u Srbiji, bosanskog porekla) i Rubin Okotie (rođen u Pakistanu, otac iz Nigerije).

Migrantskog porekla su još Ramazan Ečcan (roditelji iz Turske), David Alaba (majka sa Filipina, otac iz Nigerije), Marko Arnautović (otac iz Srbije), Aleksandar Dragović (roditelji iz Srbije).

Sa golmanima Tomasom Gebauerom (Nemačka), Cicanom Stankovićem (Srbija) i napadačem Markom Đuričinom (Srbija) još je tri igrača u proširenom kadru austrijske reprezentačije.

Inače, je kompletan austrijski fudbal obeležen igračima migrantskog porekla, koji su obogatili ovaj sport u toj zemlji.

Istraživanje ustanove „Medienservis“ pokazalo je da je u Prvoj ligi prošle sezone igralo više od 40 igrača migrantskog porekla, kao i 70 stranih igrača.

Većina igrača migrantskog porekla ima svoje porodične korene sa prostora bivše Jugoslavije.

I u podmlatku sve je više fudbalera migranstkog porela, koji igraju u najboljim timovima Austrije.

Na osnovu podataka iz jula HYPERLINK „http://2014.je“2014.je gotovo svaki fudbaler u ekipama podmlatka i fudbalskim akademijama (od ekipa ispod 6 do ispod 18 godina) migrantskog porekla.

Najveći udeo igrač migrantskog porekla imaju bečke ekipe Rapid i Austrija, sa udelom od 48 odsto.

Reprezentacija Austrije sutra startuje u EP utakmicom protiv Mađarske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.