U trendu

Pančevo dočekalo evropskog šampiona Borkovića

Oko 1.000 građana Pančeva dočekalo je sinoć ispred skupštine grada najboljeg srpskog automobilistu i šampiona Evrope na kružnim stazama, Dušana Borkovića.

Do najvećeg uspeha u karijeri Borković je došao zahvaljujući odličnim vožnjama tokom sezone u Evropskom kupu turing automobila (ETČ).

Srpski as je tokom poslednjeg vikenda u italijanskoj Perguzi imao dosta problema, ali je na kraju uspeo da završi drugu trku i u generalnom plasmanu trijumfuje sa 110 bodova, tri više od Čeha Petra Fulina.

„Presrećan sam, pre 21 godine sam krenuo odavde sa kartingom, uložio sam mnogo truda i drugi put postao prvak Evrope. Ako nastavim u ovom ritmu mislim da ću ostvariti svoje snove i biti najbolji i u svetskom šampionatu. Mislim da mi je tu mesto“, rekao je Borković.

On je dodao da će u narednih nekoliko dana odlučiti gde će se takmičiti sledeće godine.

Borković je 2015. godinu počeo u Svetskom šampionatu turing automobila (WTČ), ali je posle dva trkačka vikenda u Argentini i Maroku prešao u evropsko takmičenje.

Na ovaj potez odlučio se zbog lose saradnje sa Hondom, koja mu je dala automobil starije evolucije i nije uspela da omogući bezbednu poziciju za sedenje.

„Krenuo sam WTČ veoma optimistično, imao sam iskustvo iz prošle sezone, čak i jedan podijum. Planirao sam da budem još bolji, ali ne želim sada da govorim o lošim stvarima. Možda je i bolje što se ovako izdešavalo „, rekao je visoki Pančevac.

Srpski automobilista je trijumf u ETČ posvetio pokojnom ocu, koji mu je usadio ljubav prema brzini.

„Bio je doček i pre četiri godine, imao sam emotivan govor, spominjao sam ljude koji su mi pomogli i zaplakao kada sam izgovorio očevo ime. On, nažalost, nije više među nama, ali siguran sam da me gleda i čuva“, rekao je suznih očiju uzbuđeni Borković.

Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov obećao je da će grad sa Tamiša nastaviti da pomaže Borkovića, ali i ostale talentovane vozače i sportiste.

„Borkovićevo prvo mesto samo je u nizu titula koje su ove godine došle u naš grad. Dušan je pokazao da je Pančevo sportski grad. Uložio je mnogo u ovaj uspeh i on je plod velikog odricanja njega i njegove porodice „, rekao je Pavlov.

Predsednik AMŠ Mirko Butulija istakao je da je Borković ostvario veliki uspeh za auto-moto sport u Srbiji.

„Veliki je uspeh u ovom skupom i zahtevnom sportu imati samo predstavnika, a kamoli šampiona. Ostvario je nešto što smo mislili da je nemoguće, opravdao je naše poverenje. Hvala mu što nas je sve učinio ponosnima“, rekao je Butulija.

Borković je tokom karijere osvojio preko 200 trofeja. Posle 12 nacionalnih šampionskih titula, tri Zlatne kacige i epiteta najmlađeg osvajača Dijamantske kacige, odlučio je da se oproba na međunarodnoj sceni.

Pored šampionske titule, Borković je u ETČ bio treći 2013, dok je godinu dana ranije bio najbolji na brdskim trkama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.