najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Partizan obeležio sedam decenija postojanja

Sportsko društvo i fudbalski klub Partizan proslavili su danas 70. rođendan svečanom akademijom u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Predsednik fudbalske sekcije Zoran Popović je u obraćanju okupljenima rekao da je Partizan za sedam decenija prevazišao očekivanja svojih navijača.

“Partizan je izrastao u pojavu koja opstaje mimo svih ideologija, politika, država i režima koji su dolazili i prolazili na našim prostorima. Partizan je bio i biće jači od svih i od svega. Partizan je postao sublimacija ljubavi prema sportu, nadmetanju, veštini, mladosti, sinonim za radovanje, povremenu tugu. Partizan je postao definicija sporta u njegovom najčistijem izvoru”, rekao je između ostalog Popović.

On je kazao da Partizan ide u korak s vremenom i da se “menja da bi ostao isti”.

“Ime Partizana raširilo se kao virus i zarazilo milione ljubitelja fudbala. Privrženost crno-belima je bolest od koje se ozdravljuje, koja produžava život, kojoj nema leka, niti ga iko želi i traži”, istakao je Zoran Popović.

Nakon njegovog obraćanja održana je predstava u režiji Dragana Bjelogrlića, člana Upravnog odbora crno-belih, kome je na scenariju pomagao takođe član UO Nenad Janković (dr Nele Karajlić). Glumili su Predrag Ejdus, Nenad Jezdić i sin Dragana Bjelogrlića, Aleksandar. Njih su na bini pratili orkestar Narodnog pozorišta, kao i grupa JNA.

U predstavi je prikazana istorija Partizana, kroz priču tri generacije navijača. Posebno su istaknuti prvi tim Partizana iz 1945. godine, prva utakmica Kupa šampiona protiv Sportinga, generacija “Partizanovih beba”, koja je 1966. igrala finale Kupa šampiona protiv Real Madrida. Iz te generacije Partizana, svečanosti su prisustvovali Mustafa Hasanagić, Vladica Kovačević i Ivan Ćurković, koji su pozdravljeni velikim aplauzom.

Pored svih uspeha i pobeda Partizana, u predstavi je pomenut i poraz od Hajduka iz Splita od 6:1, zatim period kada su crno-beli 10 godina bili bez titule, ali i trenutak kada je Partizan predvođen Momčilom Vukotićem titulu vratio u Humsku.

Iz novije istorije, ova priča crno-belih nije mogla da prođe bez Lige šampiona i sadašnjeg kapitena Saše Ilića, kome su saigrači otpevali pesmu “Ja bih da igra još malo”.

Kraj predstave su obeleži omladinci Partizana, koji su predstavljeni kao generacija koja će osvojiti Ligu šampiona, a predstava je završena pesmom “Dobro pamtim sve”, koju su pevali zajedno grupa JNA i Nenad Janković.

Među brojnim gostima, na svečanosti su bili ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić, prvi čovek sportskog društva Partizan Duško Vujošević, kao i veliki broj sadašnjih i bivših sportista i funkcionera.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike