U trendu

Partizan u neizvesnoj završnici pobedio Cibonu

Košarkaši Partizana pobedili su večeras u Beogradu zagrebačku Cibonu sa 85:82 (26:23, 22:19, 25:17, 12:23) u utakmici 19. kola Jadranske lige i prekinuli niz od četiri poraza u regionalnom takmičenju.

Najefikasniji u Partizanu bio je Čedomir Vitkovac sa 15 poena i 12 skokova, Kevin Džons postigao je 14, uz 11 skokova, dok su po 11 poena dodali Vanja Marinković i Edo Murić.

Crno-beli su dobro igrali u skoku, imali su 44 skoka, od kojih 21 u napadu.

U ekipi Cibone Marin Rozić bio je najefikasniji sa 20 poena, Ante Žižić dodao je 12, uz devet skokova, a Andrija Žižić 11 poena.

Partizan je sa klupe predvodio novi trener Aleksandar Džikić, koji je zamenio Petra Božića.

U prvom delu sezone Partizan je izgubio u Zagrebu sa šest poena razlike.

Partizan je ostvario sedmu pobedu u Jadranskoj ligi a ima i 12 poraza, a Cibona je prekinula niz od dve pobede i pretrpela je 11. poraz.

Partizan je počeo utakmicu sa mnogo energije i očiglednom željom da prekine seriju loših rezultata. Beogradski tim je posle tri minuta poveo 7:6 i čuvao je prednost do kraja prve četvrtine, ali nije stekao osetniju prednost. Najveća razlika za domaćih bila je sedam poena, prvi put 19:12.

Cibona je, međutim, zahvaljujući Roziću i Žižiću uspela da pridje na 26:23 na kraju prve četvrtine.

Zagrebačka ekipa je drugu četvrtinu počela sa pet vezanih poena Rozića (‘trojka’ i koš) i vratila vodjstvo, 26:28. Kevin Džons je već posle šest minuta imao sedam skokova.

Na to je Avdin Vrabac odgovorio sa šest vezanih poena, a Rozić je dao jedno bacanje, tako da je Partizan ponovo vodio, 32:29. Crno-beli su igrali sa mnogo energije, ali nisu uspevali da zatvore propuste u odbrani, tako da je Cibona uspevala da održi priključak.

Partizan je u 18. minutu stekao i dvocifrenu prednost, 46:36, ali je to kratko trajalo, pošto su Džejms Florens, Nebojša Joksimović i Ivan Siriščević vezali koševe i priveli Cibonu na 46:42 u završnici.

Partizan je drugo poluvreme počeo sa prednošću od 48:42, ali je prvi koš iz igre dao tek u 23. minutu. Tada je Murić poentirao za vodjstvo svog tima 51:47. Cibona je igrala jaku odbranu, zahvaljujući kojoj je prišla na dva poena zaostatka. Meč je tada bio znatno usporen, a crno-beli nisu nikako uspevali da pronadju put do koša iz igre.

Cibona je na oko tri minuta pre kraja prišla na 55:51, ali je tada Partizan odgovorio serijom 14:2, koju je pokrenuo Vanja Marinković „trojkom“.

Tokom te serije, trener Cibone Damir Mulaomerović dobio je tehničku grešku, nakon čega je i predsednik Cibone Aco Petrović ustao u protestu, zbog čega su ga sudije udaljile iz hale.

Partizan je na kraju svoje serije imao prednost od 16 poena, 69:53, a na poslednji mali odmor otišao je sa prednošću 73:59.

To, medjutim, nije garantovalo miran finiš Partizanu. Domaći košarkaši su igrali vrlo borbeno i imali su daleko više skokova od rivala, ali im je u finišu stao šut. Cibona je to iskoristila i strpljivo gradila napade i poentirala, tako da je minut i po pre kraja povela, 80:81, čime je kompletirala seriju od 13:0.

U sledećem napadu je fauliran Vitkovac. On je iskoristio oba penala, a onda je njegov tim odbranio napad Cibone, da bi Aleksandar Cvetković takodje pogodio oba penala za 84:81, 18 sekundi pre kraja.

Partizan je odlučio da brani napad, tako da je faulirao Nika Slavicu, koji je promašio drugo slobodno bacanje, ali je Vitkovac posle toga napravio penal, samo da bi Ante Žižić promašio oba bacanja, osam sekundi pre kraja.

Edo Murić je imao priliku da donese možda odlučujuću prednost Partizanu, ali je pogodio samo jedno bacanje. Cibona je za preostalo vreme imala dva pokušaja, ali nije iskoristila ni jedan, a poslednji šut je promašio Slavica.

Cibona je posle meča sa terena ispraćena aplauzima, a publika je i posle utakmice skandirala novom treneru.

Meč pred oko 6.000 ljudi u Pioniru imao je jako emotivan početak. Džikić je godinama radio u Partizanu u stručnom štabu. On je dobio ovacije pri ulasku u halu i pri predstavljanju tima. Nakon toga je tokom pozdravljanja timova otišao na drugu stranu terena da se zagrli sa svojom majkom, koja stalno prati utakmice crno-belih kod kuće.

Tek posle toga je sa razglasa puštena pesma „Da volim crno-bele“, koja se pušta pre početka svake utakmice Partizana u Beogradu.

U 20. kolu Partizan će naredne subote igrati na gostujućem terenu protiv Krke, a Cibona u Zagrebu protiv MZT Skoplja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.