U trendu

Partizan večeras na „San Mamesu“

Večerašnji susret sa Atletikom u Bilbau (21.05 č, RTS) za Partizanove fudbalere će rezultatski možda biti najmanje važno evropsko gostovanje ove sezone. Pri tome, o šansama srpskog šampiona govore procene evropskih kladionica prema kojima je među četiri najveća autsajdera u 24 današnje utakmice Lige Evrope.

Ipak, ovo je verovatno najatraktivniji meč „crno-belih“ na strani u dosadašnja tri i po meseca igre na međunarodnoj sceni, ako se gleda s kim se i gde vodi bitka. Dočekaće ih jedan od najboljih klubova svetske fudbalske velesile, na velelepnom novom „San Mamesu“, čija je izgradnja koštala 173 miliona evra.

Posle rutinske pobede u Beogradu, Baskijci su u španskom prvenstvu zabeležili još dva takva rezultata, kod kuće sa Sportingom (3:0) i protiv Betisa u Sevilji (3:1) s tim što je uspeh ostvaren prošlog vikenda bio i prvi u gostima u „Primeri“ ove sezone. Tako su se igrači trenera Ernestea Valverdea popeli na osmu poziciju, jednu niže od one na kojoj su završili prethodni nacionalni šampionat.

– Utakmica sa Partizanom u Srbiji nam je pomogla da vratimo veru u ono što radimo. Pokušaćemo u tom stilu da nastavimo, kako bismo onda produžili uspon u domaćem prvenstvu – reči su Valverdea, čiji sastav je na poslednjih pet mečeva postigao 13 golova.

Otežavajuća okolnost za ekipu Ljubinka Drulovića još jednom su povrede. Za razliku od beogradskog odmeravanja snaga, sada su na raspolaganju Umaru, Babović, Balažic, Jevtović, Ilić kao i Subić koji je izdržao suspenziju zbog crvenog kartona protiv Augzburga, ali su se na spisku povređenih Brašancu u međuvremenu pridružili Andrija Živković i, minulog vikenda, Nemanja Petrović. U ekspediciji koja je juče čarter letom otputovala za Baskiju zbog lakše povrede nema još jednog aktera međusobnog duela od 22. oktobra, Nikole Lekovića.

– Nismo u poziciji da najavljujemo pobedu, ali mi smo Partizan i ne smemo da idemo sa belom zastavom. Po mom mišljenju bi neverovatan uspeh bio i nerešen rezultat. Potajno se nadamo iznenađenju, imamo i mi adute – rekao je krilni fudbaler Partizana Petar Grbić.

Od Partizana se danas ne očekuje mnogo i zbog očajnog učinka u Superligi Srbije, u kojoj su na poslednja dva gostovanja neosvojive tvrđave bile Lučani (remi) i Gornji Milanovac (poraz).

– Trenutno nam ide loše, u Evropi je drugačije, a voleo bih da se to uskoro uravnoteži – kaže Ivica Iliev kojem je meč u Bilbau prva evropska utakmica od dolaska na mesto sportskog direktora. – Nije trenutak da kritikujemo, pošto može da bude kontraproduktivno. Naravno, trebalo bi reći šta je problem i suočiti se sa tim, pokušati da se dopre do pojedinaca. Nije lako i jer imamo malo vremena. O Atletiku nema ni smisla govoriti, to je ekipa koja je letos pobedila Barselonu sa 4:0…

Partizan je prošlog meseca prvi put u istoriji kluba slavio protiv nemačkog kluba u gostima, a i ako danas ne zabeleži svoj prvi trijumf protiv španske ekipe na Pirinejskom poluostrvu, možda će ipak prekinuti jednu negativnu tradiciju. U pet prethodnih odlazaka tamo nije postigao nijedan gol…

(G. K. „Politika“)

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.