U trendu

Pepe Imaz: Promenio sam Novaka spolja i iznutra

Pepe Imaz, povremeni trener Novaka Đokovića, rekao je da je na srpskog tenisera dobro uticalo to što se uključio u njegovu akademiju „Ljubav i mir“ (Amor&paz).

Đoković već nekoliko godina sarađuje sa Imasom koji je pomogao i njegovom bratu, ali mnogi navijači i teniski analitičari smatraju da je upravo Pepe jedan od razloga Novakovog posrnuća.

On ipak ističe da su njegove metode, koje uključuju meditaciju i brojne zagrljaje, doprinele Đokovićevom napretku.

„Ispalo je dobro na profesionalnom i privatnom nivou – promenio se spolja i iznutra. Zbog toga se osećao tako dobro. Poštuje druge i velikodušan je. Promeniuo se i prema sebi, ima više poštovanja i prihvata ono što mu se događa. Trudi se da postigne veće blagostanje i čini sve kako bi stvari funkcionisale harmoničnije. Zato se, šta god da radiš, osećaš dobro. Kada je počeo sa tim, nastavio je da pobeđuje i ostvario neke uspehe koje do tada nije, kao što je titula na Rolan Garosu. Sada je smireniji, ali kada njegovo telo više nije moglo zbog toliko akumuliranih turnira, Olimpijskih igara… njegove partije su oslabile, kao i rezultati. Razlika je što sada živi sa mnogo razumevanja. Mnogi bi pomislili: ’Toliko ljubavi, a gubim’. ’Ali ne, pobeđivao sam toliko godina’. Sada prihvata situaciju, uči iz nje i razume je. Devet godina igra bez pauze, od decembra do novembra. Nije imao ni povreda zbog kojih bi morao da pauzira. To je teško. Sada, zbog ove povrede, hteo ili ne, moraće da odmori i povratiće svežinu. Svestan je šta mu se događa. On je veoma objektivna osoba, svestan je, željan da uči, ali nije opsednut“, počeo je priču Pepe Imaz.

Osvajač 12 Grend slem titula se osim sa lošom formom borio i sa povredama u poslednjih godinu dana, pa je zbog problema sa laktom odlučio da nakon Vimbldona završi sezonu.

„Još ne trenira s reketom, potpuno je fokusiran na oporavak i na taj fizički aspekt. Odrađuje terapije koje mu pomažu da bude svež. Cilj je da se vrati u januaru i igra u Australiji“.

Imaza su mnogi smatrali guruom, što se srpskom igraču nije sviđalo.

„Sa Novakom nisam bio samo u profesionalnoj vezi, već ga volim kao osobu, pa mu je možda zato smetalo. Ne znam šta tačno znači biti guru, ali u svakom slučaju mislim da nisam, jer ja sam samo tu da podelim svoje znanje sa nekim. Nisam učitelj. Ne učim nikoga, niti to hoću da radim, već samo delim ono što znam, pa taj neko neka kasnije odluči da li mu to treba ili ne“.

On je otkrio da nije samo srpski teniser jedini sa kojim je sarađivao, prenosi B92.

„Ne radim samo sa Đokovićem, već sa svima koji to žele. Sarađivao sam sa Fernandom Verdaskom, Santjagom Hiraldom, Flavijom Penetom, Danijelom Hantuhovom, Pablom Anduharom… Ali naravno, Novak je mnogo zvučnije ime i prepoznatljiviji lik. Ispunjava me kada svoje vreme i iskustvo delim sa drugima i ne tražim ništa zauzvrat. Radim i sa ljudima van sporta“, zaključio je Imaz.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (4)