U trendu

Piše se nova olimpijska istorija

Sve olimpijske priče, sve statistike, sve knjige koje su napisane posle Olimpijskih igara u Pekingu 2008. više ne važe. Ponovne analize uzoraka uzetih od učesnika Igara u Pekingu, ali i Londonu 2012. znatno menjaju bilans medalja pojedinaca, ali i zemalja učesnica, ruše legende i uzdižu nove šampione.

U ovom trenutku utvrđeno je, ne računajući sportiste koji još 2008. i 2012. uhvaćeni u dopingu, da je još 60 olimpijaca iz Pekinga i 38 iz Londona bilo je pozitivno na zabranjena sredstva, a 25 od njih su osvajali olimpijske medalje.

„Ono što želim je da dokažem svetu da sam najveći. Da budem sličan Muhamedu Aliju i Peleu” izjavio je minulog leta Jamajčanin Jusein Bolt pošto je u Riju pobedio na 200 m i osvojio osmu zlatnu olimpijsku medalju i pre nego što je s jamajčanskom štafetom 4 h 100 m osvojio deveto zlato i tako se pridružio Pavu Nurmiju i Karlu Luisu, kao najtrofejniji atletičar na olimpijskim igrama.

Ali, to više ne važi. Bolt je bez sopstvene krivice ostao bez zlatne medalje osvojene u u Pekingu pobedom u štafeti 4 h 100 metara, zajedno s Nestom Karterom, Majklom Frejterom i Asafom Pauelom s novim svetskim rekordom – 37,10 sekundi. Jamajčani su stari rekord američkih štafeta iz 1992. i 1993. (obe 37,40) nadmašili čak za 30 stotinki.

Taj svetski rekord i pobeda Jamajčana brišu se iz olimpijske i atletske istorije, jer je osam godina kasnije analizom utvrđeno da je Nesta Karter bio dopingovan. Jamajčani, pa i Bolt, moraju da vrate zlatne medalje.

One bi trebalo da pripadnu Trinidadu i Tobagu, Japanci bi bronzu trebalo da zamene srebrom, a do bronzi bi trebalo da dođu Brazilci – ali samo ako to odluči Međunarodni olimpijski komitet i ako Atletski savez Jamajke, odnosno Karter i njegovi advokati, ne uspeju da obore ovu odluku MOK na Sudu za sportsku arbitražu…

MOK, naime,  još nije preraspodelio sve oduzete medalje. Tako na listi olimpijskih šampionki na 100 m, još nema pobednice iz Sidneja 2000. godine. Zlato je oduzeto Amerikanki Merion Džons još 2007. pošto je priznala da se dopingovala, a nije dodeljeno nikom.

Možda zato što je drugoplasirana Grkinja Ekaterini Tanu bila među akterima doping skandala 2004. I ona je ostala bez sidnejske medalje, a naknadno srebro je dobila Jamajčanka Tajna Lorens, a bronzu legendarna Marlen Oti, koja je već bila zamenila jamajčanski dres slovenačkim.

Odluka u diskvalifikacije jamajčanske štafete zbog Neste Kartera baca senku i na sve potonje uspehe Bolta i drugova u štafetnom trčanju. Ne sme se zaboraviti da je 31-godišnji Karter bio član štafete koja je u Londonu 2012. postavila i danas važeći svetski rekord, kao i da je zajedno s Boltom i ostalima učestvovao u osvajanju titule svetskih prvaka 2011. u Daeguu, 2013. u Moskvi i 2015. u Pekingu…

(Živko Baljkas, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar