U trendu

Pistorijus ostaje u zatvoru do nove odluke

Južnoafrički paraolimpijac Oskar Pistorijus za sada neće biti pušten na uslovnu slobodu, pošto Ministarstvo pravde te zemlje mora ponovo da razmotri slučaj jer je atletičaru prerano odobreno da kaznu služi u kućnom pritvoru.

Pistorijus je danas trebalo da bude pušten na slobodu, pošto je odslužio 10 meseci od petogodišnje zatvorske kazne zbog ubistva iz nehata svoje devojke Rive Stenkamp.

Južnoafrički mediji preneli su izjavu jednog izvora iz zatvorske uprave koji je rekao da je Pistorijus zaslužio uslovnu slobodu dobrim vladanjem.

Portparol Ministarstva pravde Južne Afrike Mtunci Maga rekao je medijima da je pre razmatranja o puštanju na uslovnu slobodu, Pistorijus morao da odsluži jednu šestinu, odnosno 10 meseci zatvorske kazne, ali da je njegov slučaj i puštanje bilo razmotreno u junu, što je samo osam meseci od ukupne kazne.

„Odluka o puštanju je doneta prerano, 5. juna, kada nije ni trebalo da bude razmatrana. Odluka Odbora za puštanje na uslovnu slobodu mora da se suspenduje“, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Odluka je sada vraćena na razmatranje Odboru za puštanje na uslovnu slobodu.

Ministar pravde Majkl Mašuta rekao je da se konsultovao sa pravnicima o tome da li ima ovlašćenje da interveniše i spreči Pistorijusovo puštanje.

Pistorijus je uslovnu slobodu trebalo da provede u kućnom pritvoru uz elektronsku narukvicu. Mediji su preneli da se radi o vili na tri sprata u vlasništvu njegovog ujaka.

Pistorijus je je prošlog septembra osuđen za ubistvo iz nehata svoje devojke Rive Stenkamp i dobio je zatvorsku kaznu od pet godina.

On je 14. februara 2013. godine ubio Rivu Stenkamp, vatrenim oružjem kroz zatvorena vrata kupatila, pošto je, kako je rekao, mislio da je provalnik.

Tužilaštvo se žalilo na presudu za ubistvo iz nehata, pošto smatra da je paraolimpijac namerno ubio svoju devojku.

Iz tužilaštva veruju da je sudija Tokozile Masipa pogrešno protumačila zakon kada je presudila da Pistorijus nije namerno ubio svoju devojku.

Prema zakonu Južne Afrike maksimalna kazna za ubistvo iz nehata je 15 godina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar