Platini se žalio Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu

Bivši predsednik Evropske fudbalske unije (Uefa) Mišel Platini žalio se Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburgu na suspenziju iz fudbala zbog finansijskih malverzacija, saopšteno je danas.

Platini je putem imejla agenciji Asošiejted pres rekao da je prošlog meseca podneo žalbu.

„Želim pravdu. Nisam uradio ništa pogrešno. Želim da se prizna moj integritet. Ovom žalbom Evropskom sudu za ljudska prava osporavam sve kazne Fife i Suda za sportsku arbitražu. Neću odustati“, naveo je 62-godišnji Platini.

Etički komitet Medjunarodne fudbalske federacije (Fifa) suspendovao je Platinija u decembru 2015. godine na osam godina, zbog „nelojalne isplate“ od dva miliona dolara, koju je 2011. godine dobio od tadašnjeg predsednika Fife Sepa Blatera.

Tada je navedeno da je Platini retroaktivno dobio novac za konsultantske poslove koje je obavljao za Blatera od 1998. do 2002. godine.

Posle žalbe suspenzija je umanjena na šest godina, a zatim je Sud za sportsku arbitražu (CAS) doneo odluku da se suspenzija ponovo umanji i to na četiri godine.

Vrhovni sud Švajcarske je u julu odbio Platinijevu žalbu na presudu CAS.

Platini je zbog velikog skandala morao da se povuče sa mesta predsednika Uefa i iz trke za predsednika Fife.

„Smatram se žrtvom, ne samo nepravde već i političke zavere u Fifi kako bi me sprečili da postanem predsednik te institucije. Bio sam pretnja za pozicije, interese i privilegije mnogim ljudima u Fifi. Pre svega broim se za svoju čast i protiv nepravde. Prioritet je da se objavi da sam nevin“, naveo je Platini.

Legendarni francuski fudbaler dodao je da su mu pojedine televizije ponudile da radi za njih na predstojećem Svetskom prvenstvu u Rusiji, ali da je morao da odbije.

„Dobio sam ponude, ali moram da vas podsetim da me je Fifa suspendovala iz fudbala“, rekao je Platini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.