U trendu

Plivanje na OI u Riju – finalne trke do ponoći

Finalne trke u plivanju na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine trajaće do ponoći, što je, prema mišljenju mnogih trenera, pogrešna i neodgovorna odluka.

Selektor plivačke reprezentacije Australije Jako Verharen je takvu odluku nazvao neodgovornom, dok izvršni direktor Svetske plivačke federacije (FINA) Kornel Markulesku veruje da je reč o poslovnoj odluci.

Bilo kako bilo, jedno je sigurno – plivači će se na predstojećim igrama takmičiti do, a možda i posle ponoći.

Finalne trke počinjaće u 22.00 po lokalnom vremenu, što je četiri sata kasnije od satnice na koju su plivači navikli, dok će „jutarnje“ kvalifikacije biti na programu od 13.00.

„Mi ćemo se pripremiti za to, ali takva odluka je neodgovorna“, rekao je Verharen za Asošijeted pres.

Takav raspored odgovaraće televizijskoj publici u Severnoj Americi, a odgovaraće i Aziji, gde će ljubitelji plivanja takmičenja moći da gledaju ujutru.

Publika u Evropi će, međutim, biti potpuno isključena, jer će po srednjeevropskom vremenu finala u plivanju počinjati u tri sata posle ponoći.

„Rekli smo ‘ne’, ali nismo mi ti koji odlučuju. To je događaj koji organizuje MOK i to moramo da poštujemo. Moramo da se prilagodimo. Televizija je svima važna…“, rekao je Markulesku.

Raspored trka će posedno teško pasti onim plivačima koji će se takmičiti u više disciplina. Nakon izjava posle trka, konferencija za medije i doping testova, oni će u „olimpijsko selo“ moći da se vrate tek u ranim jutarnjim satima.

„U 2.00 ili 3.00 sata u ‘olimpijskom selu’ je samo osnovno osoblje, a nema ni mnogo hrane“, rekao je južnoafrički plivač Kameron van der Burg, koji će na Igrama u Riju pokušati da odbrani zlato u trci na 100 metara prsnim stilom.

FINA radi na tome da plivači budu smešteni na višim spratovima u selu kako ih niko ne bi uznemiravao i kako bi mogli da spavaju duže od ostalih sportista.

„Prevoz, hrana… Sve ćemo to obezbediti. U selu će biti i dva bazena. Pokušaćemo da im olakšamo koliko god je to moguće“, rekao je Markulesku.

Trener litvanske plivačice Rute Meilutite, Džon Rud rekao je da je jedina dobra stvar što se raspored zna već sada.

„Ko zna šta će se desiti 2020. godine… Dobro je jedino to što znamo i što to nismo saznali, na primer, šest nedelja pre takmičenja. Dovoljno je vremena da se pripremimo“, kazao je Rud.

Plivanje je na Olimpijskim igrama u Riju na programu od 6. do 13. avgusta 2016.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.