U trendu

Počinje Australijan Open, Đoković: Osećam se mlado

Prošlo finale Australijan opena između Rafe i Rodžera bilo je poput saundtreka iz „Rokija“, koji su teniski teškaši puštali kao motivaciju tokom višemesečne pauze. Federer je podigao pehar sa mesta 17. nosioca, posle propuštene polusezone, a sa Nadalom nije podelio samo Staloneovu titulu alfa-mužjaka u svetu „belog sporta“, već i grend slem trofeje u 2017. – po dva, prenose Novosti.. Ring u Melburnu otvara se u noći između nedelje i ponedeljka, a glavno pitanje je da li su Novak, Sten i dobar deo top-tena koji je kuburio sa povredama u drugoj polovini 2017. bokseri iste kategorije sa dvojicom najtrofejnijih u istoriji?

Marej je posle operacije kuka odmah odgovorio da nije (pauzira do Vimbldona), Vavrinka je više držao štake nego reket posle dve intervencije na kolenima, dok će Đoković morati dobro da zasuče rukav oko rovitog lakta kako mu se opet ne bi desio neki Denis Istomin (poraz u drugoj rundi od 117. na svetu prošle godine). Dok se mlađi pitaju ima li za njih grend slem pehara u periodu velike četvorke-petorke, pred glavnim izazivačima Federera je druga dilema – ima li šampionskog života posle tridesete?

– Osećam se mlado, iako mnogi misle da sa 30 godina više nisi mlad. Ulaziš u poslednju trećinu, ili četvrtinu karijere – zna Novak da su titule eliksir mladosti. – Rodžer i Rafa su prošle godine pokazali da su godine samo broj. Posebno u Rodžerovom slučaju. On je sjajan primer kako neko ko vodi računa o sebi, zna da se dobro pripremi u pravom trenutku. Osvojio je Australijan open i Vimbldon. Ko je to mogao očekivati posle šest meseci odsustva? Sve je moguće. Ne znam kako će se moje telo ponašati ove ili sledeće godine. Trenutno razmišljam samo o ovom momentu i kako da usmerim svoju energiju. Zasada, sve ide u pravom pravcu.

Organizatori prvog grend slema sezone su na iglama kao kolege iz Njujorka pre nekoliko meseci, kada je pola Tura otvorilo bolovanje. Nije loše biti laki-luzer ovih dana.

– Nisam još 100 odsto zdrav, ali je lakat na nivou na kojem mogu da se takmičim, svakog dana je sve bolje. Čak i da je 100 odsto zdrav, posle šest meseci bez mečeva, nikad ne znaš kako će telo reagovati. Ne mogu mnogo toga da uradim, učinio sam sve što je u mojoj moći da budem sposoban da nastupim ovde.

Na najdužoj konferenciji tokom celog medija dana u Melburnu (novinar ESPN preneo da transkript ima 1.950 reči), najviše pitanja bilo je oko novog servisa.

– Najviše me je bolelo dok serviram, a to je najvažniji udarac za mene. Iz tog razloga sam morao da napravim prilagođavanja. Pokreti prilikom servisa nisu potpuno drugačiji nego pre, ali i najmanje promene prave veliku mentalnu razliku. Bilo mi je potrebno vreme da se naviknem na te promene, da razumem šta je dobro, a šta ne za mene.

Manji zamah prilikom servisa izazvao je veću pažnju nego čokoladice koje naš as tradicionalno deli na početku i kraju sezone.

– Zasada funkcioniše prilično dobro. Mnogo sam trenirao, ali sam imao test samo na Kujong turniru. Zadovoljan sam novim pokretom servisa, ne želim da kažem novim servisom. To su neke korekcije, unapređenje tehnike što mi dozvoljava efikasniji servis, ali i da smanjim pritisak na lakat.

Šestostruki šampion Melburna ne zna šta ga očekuje posle šestomesečne pauze. Ju-Es open je bio prvi grend slem koji je propustio od početka karijere, posle 51 uzastopnog nastupa.

– Nikad nisam ovoliko dugo bio van terena. Drago mi je što opet igram tenis, što imam priliku da se takmičim na velikim turnirima. Nedostajalo mi je to. Istovremeno, imao sam dosta vremena za svoju porodicu, da drugačije sagledam svoju igru, telo, kompletnu strategiju kako da nastavim dalje. Bilo mi je čudno što ne mogu da igram šest meseci, iako sam poslednjih godina potajno želeo da imam malo više slobodnog vremena. Srećan sam zbog toga što sam uspeo da osvežim svoj um. Volim ovaj sport, imam strast, vatra i dalje gori u meni – probaće Novak da ne izgori u želji za šampionskim povratkom, a prve prepreke biće mu Donald Jang (sutra), pa eventualno Monfis, Ramos-Vinjolas, Aleksandar Zverev, Dominik Tim…

Put možda deluje teže, ali kao 14. nosilac imao je sreće da izbegne Rafu i Rodžera pre četvrtfinala. Sa Federerom može da se sastane u polufinalu, a sa Nadalom u borbi za pehar.

– Oni su favoriti, nema dileme – bio bi Đoković presrećan da dođe do tih mečeva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar