U trendu

Pokrenuta istraga protiv turske atletičarke zbog dopinga

Medjunarodna atletska federacija (IAAF) pokrenula je danas istragu protiv osvajačice srebrne olimpijske medalje na 1.500 metara u Londonu Gamze Bulut iz Turske zbog mogućeg kršenja doping pravila.

Atletski savez Turske saopštio je da je IAAF tražila od Bulut da iznese svoju odbranu povodom nepravilnosti u biološkom pasošu, koji prati profil krvi sportista i u njemu se nalazi evidencija svih supstanci koje je sportista uneo u organizam.

Turska državna televizija NTV prenela je da je IAAF našla nepravilnosti u uzorcima krvi iz 2011, 2012 i 2013. godine i da je Gamze Bulut suspendovana dok traje istraga. Ona je peta atletičarka koja se sumnjiči da je koristila doping u finalu olimpijske trke na 1.500 metara u Londonu.

„IAAF neće komentarisati slučajeve dopinga sve dok su istrage u toku“, navodi se u saopštenju IAAF.

Bulut je osvojila srebrnu medalju u trci na 1.500 metara na Olimpijskim igrama u Londonu iza sunarodnice Asli Čakir Alptekin, kojoj je oduzeta zlatna medalja i suspendovana je na osam godina zbog dopinga.

Bulut je trebalo da dobije zlatnu medalju, ali je pod istragom i mogla bi da izgubi svoju medalju.

Osim nje i Asli Čakir Alptekin, Beloruskinja Natalija Kareiva i Ruskinja Jekaterina Kostetskaja, koje su zauzele sedmo i deveto mesto u trci u Londonu, suspendovane su zbog nepravilnosti u biološkim pasošima.

Ruskinja Tatjana Tomaševa koja je zauzela četvrto mesto, već je obavila suspenziju, a Abeba Aregavi, koja je bila peta, suspendovana je prošle nedelje dok traje istraga zbog korišćenja nedozvoljenih supstanci. Aregavi je svetska šampionka iz 2013. godine, rodjena je u Etiopiji ali se takmiči za Švedsku.

Pošto je saznala za istragu protiv Bulut, američka atletičarka Šenon Rouberi, koja je završila trku na šestom mestu, rekla je da je u stvari zauzela drugo mesto medju atletičarkama koje nisu bile pozitivne na doping tokom karijera.

„Dok su te žene trčale pobednički krug na Olimpijskom stadionu u Londonu, plakala sam i pokušavala da sakupim dovoljno samo kontrole da sa osmehom stanem pred porodicu i kažem joj da sam dobro. Ovakve varalice su opljačkale ljude poput mene i mojih rivalki sa kojima sam se borila za medalju. Ova vest mi je potvrdila da i moje najbolje može biti dovoljno (za medalju)“, rekla je Rouberi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.