U trendu

Porodice žrtava tragedije na Hilsborou tužili policijske uprave

Advokati koji predstavljaju neke od porodica poginulih navijača na stadionu Hilsboro 1989. godine podneli su tužbu protiv dve policijske uprave zbog zloupotrebe ovlašćenja, objavljeno je danas.

Advokatska kancelarija Saunders je u ime nekoliko stotina članova porodica stradalih i preživelih odlučila je da podnese tužbu pošto je ponovljena sudska istraga ustanovila da je 96 osoba „nezakonito ubijeno“.

U tužbi se navodi da postoje dokazi o sistemskom zataškavanju zločina i da postoji namera da se odgovornost prenese na nevine.

„Evidentno je da je kod policija Južnog Jorkšira i Zapadnog Midlendsa postojala namera prikrivanja zločina velikih razmera“, navodi se u saopštenju advokatske kancelarije Saunders.

Zastupnici porodica poginulih su još prošle godine podneli tužbu, ali su čekali okončanje nove sudske istrage, kako bi nastavili da pravno gone policijske uprave.

Policijski propusti i greške doveli su do katastrofe na stadionu Hilsboro i smrti 96 navijača, koji su „nezakonito ubijeni“, odlučila je nedavno porota u sudskoj istrazi o tragediji u Engleskoj iz 1989. godine.

Ta presuda je kraj istrage koja je trajala više od dve godine o najgoroj sportskoj katastrofi u Velikoj Britaniji.

Tragedija se dogodila na polufinaloj utakmici FA kupa izmedju Liverpula i Notingem Foresta na stadionu Hilsoboro u Šefildu 15. aprila 1989. godine.

Policija je tada otvorila kapije Hilsboroa da bi smanjila gužvu ispred stadiona i tako dozvolila navijačima da jurnu na tribinu koja je već bila prepuna. Od udarnog talasa poginula su 94 navijača, dok je dvoje kasnije umrlo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.