Pre 27 godina: Đorđević, tri poena, Partizan je šampion

BEOGRAD – Košarkaši Partizana, na današnji dan pre 27 godina, ispisali su najuspešnije stranice srpske klupske košarke i pobedom u finalu u Istanbulu nad Huventudom 71:70 postali su prvaci Evrope.

Dramatičan meč 16. aprila 1992. godine u dvorani „Abdi Ipekči“ odlučen je čuvenom trojkom Aleksandra Đorđevića u poslednjoj sekundi, što mu je kasnije postao „zaštitni znak“, uz kultne reči komentatora Dragana Nikitovića „tri poena, tri poena, vreme je isteklo, vreme je isteklo…“.

Jako mladom timu (21,7 godina prosek), predvođenim sa sada najtrofejnijim evropskim trenerom u istoriji Željkom Obradovićem, nije smetalo ni to što je do krova Evrope došao sa samo jednom odigranom utakmicom u Beogradu zbog građanskog rata u tadašnjoj Jugoslaviji, a dom mu je bila španska Fuenlabrada.

Crno-beli su na putu do najvrednijeg trofeja srušili Solnok, u grupnoj fazi bili četvrti sa skorom 9-5, onda u četvrtfinalu eliminisali Knor iz Bolonje sa 2:1 u seriji, pa potom milanski Filips (82:75) na Završnom turniru u Istanbulu, pre velikog trijumfa nad Huventudom.

Šampioni Evrope sa Partizanom postali su Aleksandar Đorđević, Predrag Danilović, Ivo Nakić, Zoran Stevanović, Vladimir Dragutinović, Željko Rebrača, Mlađan Šilobad, Slaviša Koprivica, Nikola Lončar i Dragiša Šarić.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike