U trendu

Predsednik Olimpijskog komiteta Crne Gore: Kina će biti uspešan domaćin ZOI

Predsednik Olimpijskog komiteta Crne Gore Dušan Simonović izrazio je uverenje da će Kina uspešno organizovati Zimske olimpijske igre (ZOI) u Pekingu i da će sport pobediti politiku.

Ponekad političke odluke velikih sila utiču na prisustvo pojedinih delegacija na olimpijskim igrama, što svakako predstavlja veliku štetu za ovaj slavni dogadjaj, rekao je Simonović za Kinesku medijsku grupu (CMG) komentarišući vest da je američka administracija najavila „diplomatski bojkot“ ZOI u kineskoj prestonici.

„Mislim da sport treba odvojiti od politike, on u suštini i jeste deklarativno odvojen, ali evo, kao što vidite, može se desiti i dešavalo se u prošlosti, dakle da ipak te velike političke odluke velikih i moćnih utiču na prisustvo ili neprisustvo pojedinih reprezentacija na igrama, što bi bila velika šteta… Nadam se da će ovoga puta sport, kao i što jeste mnogo puta, pobediti politiku“, podvukao je Simonović.

On je rekao da su očekivanja Crne Gore od predstojećih Zimskih olimpijskih igara u Pekingu da stekne novo iskustvo i da se njeni sportisti pojave u društvu ostalih velikih sportista sveta.

Simonović je konstatovao da Crna Gora nije velika sila u zimskim sportovima, ali da sa radošću očekuje predstojeće igre.

Govoreći o cilju Pekinga da organizuje „jednostavne, bezbedne i divne Zimske olimpijske igre“, Simonović je izrazio uverenje da će manifestacija u Pekingu sigurno biti organizovana na najbolji mogući način.

„Peking je pokazao i tih naših prvih letnjih igara 2008. godine da može biti sjajan domaćin i sigurno će sve učiniti da ovog puta protekne sve u najboljem mogućem redu. To neće biti ni malo jednostavno“, rekao je Simonović.

On veruje da će Kina ispuniti i obećanje o organizaciji zelenih ZOI u Pekingu.

„Siguran sam da Kina to jeste u stanju da uradi, znam šta su uradili 2008. godine i tada su svi bili iznenadjeni i oduševljeni svim onim što su učinili, a ono što me posebno raduje jeste ta mogućnost korišćenja objekata koji su bili u funkciji 2008. godine i danas su u funkciji, ali i ti obnovljivi izvori, alternativni izvori energije, zeleni izvori energije koji će biti korišćeni je svakako i veliki podsticaj, velika šansa i velika nada za čovečanstvo“, rekao je Simonović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.