U trendu

Premijera filma o uspehu iz Bormija u ponedeljak

Dokumentarni film „250 stepenika“ u produkciji „PGMnetwork“ biće premijerno prikazan u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u ponedeljak, 25. septembra.

Film je posvećen generaciji jugoslovenske juniorske reprezentacije koja je u italijanskom gradiću Bormiju 1987. godine osvojila titulu prvaka sveta u košarci predvodjena trenerom Svetislavom Pešićem.

U filmu govore Svetislav Pešić, Toni Kukoč, Dino Radja, Aleksandar Djordjević, Vlade Divac, Nebojša Ilić, Samir Avdić, Marko Pešić i drugi, a sniman je u Bormiju, Staroj Planini, Pirotu, Sarajevu, Beogradu Igmanu i Splitu.

Ideja o snimanju filma kojim će se obeležiti 30 godina od osvajanja titule u Bormiju potekla je od novinara iz Makedonije Živka Zdravkovskog, a direktor produkcije „PGMnetwork“ Radovan Maksimović je prihvatio.

Niko tada nije slutio koliko se snažna priča krije iza tog uspeha, baš kao ni novinar Vladimir Pajić kojem je poveren zadatak.

„Činjenica da su u toj ekipi igrali velikani poput Vlada Divca, Tonija Kukoča, Aleksandra Djordjevića, Dina Radje i ostalih, a da ih je sa klupe predvodio Svetislav Pešić bila je dovoljno veliki izazov koji ne bih uspeo da savladam bez pomoći iskusnijeg kolege, Aleksandra Miletića. On nam je zakazao prvi sastanak sa Pešićem. Posle nekoliko minuta razgovora sa njim bilo je jasno da će priča o Bormiju i zaista biti ispričana. Pozvao je jednog po jednog igrača i lako ih uverio da bi svi zajedno trebalo da budu glavni glumci u filmu“, rekao je Pajić.

Filmska ekipa produkcije „PGMnetwork“ prešla je put koji su do svetskog vrha prošli i sami igrači. To je značilo odlazak u Pirot, na Staru Planinu, Sarajevo, Igman i Bormio.

„Početkom juna bili smo na Staroj Planini. Sa Pešićem smo obišli planinarski dom u kojem su igrači spavali, teren u šumi izgradjen isključivo za njihove potrebe, ali i salu u Pirotu gde su odradjivali prvu fazu priprema. Put nas je dalje vodio u Split, gde su nas spremno sačekali Dino Radja i Toni Kukoč. Odlazak u Sarajevo značio je druženje sa sa Samirom Avdićem. Popeli smo se na Igman i sreli sa legendarnim stepenicama koje su stajale tik uz olimpijsku skakaonicu. Bio je to trenutak kada smo shvatili da je priča o Bormiju sve samo ne obična“, rekao je Pajić.

U medjuvremenu, snimljeni su i intervjui s ostalim igračima – Aleksandrom Djordjevićem, Nebojšom Ilićem, Miroslavom Pecarskim, Slavišom Koprivicom, Lukom Pavićevićem, Zoranom Kalpićem, Teomanom Alibegovićem, kao i Pešićevim najbližim saradnicima, profesorom Miroslavom Karalejićem i doktorom Ljubišom Dmitrovićem.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar