U trendu

Preminuo Miodrag Mališa Petrović

BEOGRAD – Golman Crvene zvezde Miodrag Mališa Petrović preminuo je danas u 94. godini, saopštili su crveno-beli.

„Fudbalski klub Crvena zvezda sa velikim žaljenjem obaveštava javnost da je danas u 94. godini preminuo Miodrag Mališa Petrovic. Napustio nas poslednji živi svedok osnivačke Skupštine Crvene zvezde i golman generacije našeg kluba koja je 1946. godine osvojila prvu titulu prvaka Srbije“, navodi se u saopštenju na sajtu Crvene zvezde.

Petrović je rođen 13. februara 1927. godine u Bačkoj Palanci, gde je i počeo karijeru kao golman u tamošnjem klubu.

U Beograd je došao kao izbeglica 1941. godine i sa pokojnim novinarom Miletom Kosom bio je prebačen u podmladak SK Jugoslavije.

U tom klubu je igrao sve do novembra 1944. kada je pristupio „USAOS“. Na poziv Slobodana Ćosića prisustvovao je u osnivackoj Skupštini Crvene zvezde 4. marta 1945. godine i postao njen član.

Istog dana je odigrao i prvu zvaničnu utakmicu kluba protiv prvog bataljona druge brigade KNOJA.

Odigrao je i prvu utakmicu prvenstva Srbije protiv Čačka koja je bila i uvod u šampionsko slavlje.

Sa generacijom koju je predvodio Rajko Mitić posle osvojene prve titule prvaka Srbije 1946. godine doživeo je da podigne i prvi pehar osvajača Kupa Jugoslavije 1948. godine.

Za Crvenu zvezdu je do 1951. godine odigrao 87 utakmica, osvojio titulu 1946, tri Kupa Jugoslavije (1948, 1949. i 1950. godine).

Golmansku karijeru gradio je zatim u Mačvi iz Šapca (51 meč) i Radničkom iz Beograda (130 utakmica) sve do 1957. kada je završio aktivnu karijeru.

Zaposlio se u Ministarstvu unutrašnjih poslova gde je proveo ceo radni vek.

Bio je i generalni sekretar trenerskog udruženja Beograda 11 godina, predsednik Udruženja trenera pri SOFK Beogarada i Srbije, a u dva mandata po četiri godine bio clan Disciplinske komisije FS Jugoslavije.

Nosioc je zlatne i srebrene plakete FS Jugoslavije i mnogih drugih sruštvenih i sportskih priznanja.

„Miodrag Mališa Petrović je 75 godina bio uz Crvenu zvezdu, tih, odmeren čovek i pravdoljubiv. Zato je pre pet godina i pokrenuo pitanje priznavanja titule prvaka Srbije iz 1946. godine. Javno se borio, sa pravnim timom kluba dokazivao tvrdnje i pre osam meseci poručio: „E, sada sam potpuno srećan. Pravda uvek pobedi…“, stoji u saopštenju crveno-belih.

Kako se navodi, ispraćaj za kremaciju biće obavljen u najužem krugu porodice, dok ce komemoracija biti obavljena kad se vanredno stanje bude završilo, a FK Crvena zvezda će blagovremeno obavestiti o datumu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.