U trendu

Prilika da vrati dugove: Prošlogodišnje senke na Đokovićevom putu

Debitujući na turniru u Istbornu, uoči Vimbldona, naš teniser bi mogao da igra protiv Veselog i Kverija, od kojih je počeo pad 2016. godine.

Punih sedam godina nije Novak Đoković igrao pripremni turnir na travi uoči Vimbldona, ali na promenu pristupa je uticao prošlogodišnji neočekivani poraz u trećem kolu londonskog grend slema, kao i sve što se potom događalo. Zvanično četvrti reket sveta, prvi put se odlučio za manji turnir u Istbornu, iz serije od 250 poena, a organizatori su mu sa zadovoljstvom dali specijalnu pozivnicu i ulogu prvog nosioca.

Takmičenje počinje u ponedeljak, 26. juna, ali za Đokovića tek posle završetka mečeva u kojima se odlučuje i njegov protivnik u drugom kolu. Dobri su izgledi da se naš teniser u Istbornu suoči sa dvojicom rivala kojima je prošle godine, kao neočekivana žrtva, ukrasio karijere.

Jedna od prvih pukotina na oklopu tada ubedljivo najboljeg na svetu bio je poraz od Čeha Jiržija Veselog u šesnaestini finala masters turnira u Monte Karlu: 6:4, 2:6, 6:4. Đoković je kasnije osvojio Rolan Garos i dostigao vrhunac karijere, ali već u prolećnim mečevima se osetila nervoza i pad efikasnosti.

Ukoliko Čeh u Istbornu savlada protivnika koji mu dolazi iz kvalifikacija, Đoković će dobiti prvu priliku da mu se revanšira. Trebalo je da se to dogodi u drugom kolu u Njujorku prošle godine, ali je Veseli predao taj meč. U trećem kolu bi Đoković mogao da se sastane sa Švarcmanom ili Edmundom, a u četvrtfinalu sa Džonsonom ili još jednim neprijatnim sećanjem – Semom Kverijem. Upravo je Kveri eliminisao vodećeg na svetskoj listi u trećem kolu Vimbldona, što je bio najlošiji Đokovićev rezultat u dugom nizu godina.

U donjoj polovini žreba su Gael Monfis, Džon Izner i naš Dušan Lajović, koji učešće počinje protiv Francuza Žeremija Šardija, a već u drugom kolu bi mogao da igra sa Iznerom, trećim nosiocem.

Autor: Marjan Kovačević, Politika

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar