U trendu

Prvi čovek JOK-a Takeda odlazi zbog optužbi za korupciju

TOKIO – Predsednik Olimpijskog komiteta Japana (JOK) Tsunekazu Takeda potvrdio je da odlazi krajem juna sa te funkcije zbog optužbi da je bio umešan u korupciju za domaćinstvo Olimpijskih igara.

Takeda je izjavio da će se povući kada mu istekne mandat u junu jer su francuski tužioci pokrenuli istragu zbog sumnje da je bio umešan u mito kako bi pomogao Tokiju da dobije organizacije Igara 2020. godine, što je negirao.

Takeda, koji je bio na čelu odbora za podnošenje kandidature, objasnio je da njegov odlazak u interesu JOK-a.

„Želim da ostavim mlađem timu da vodi JOK na Igrama u Tokiju“, rekao je Takeda, a prenosi agencija AP.

Ujedno je podneo ostavku na mesto člana Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog komiteta i u lokalnom organizacionom odboru za Igre u Tokiju.

I prethodne Olimpijske igre u Rio de Žaneiru nisu mogle da prođu bez optužbi za korupciju, kada je uhapšen prvi čovek Olimpijskog komiteta Brazila Karlos Nuzman u sličnom skandalu oko kupovine glasova za dodelu domaćina.

Takeda se tereti da je isplatio dva miliona dolara jednoj singapurskoj kompaniji na čelu sa Tanom Tong Hanom, koji je povezan sa Senegalcem Papom Masatom Dijakom, jednom od sinova bivšeg člana MOK-a Laminea Dijaka.

Francuski tužioci sumnjaju da je Lamine Dijak imao ogroman uticaj na glašače iz Afrike kako bi Tokio pobedio u konkurenciji Madrida i Istanbula.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar