najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Psiholog: Pistorijus je slomljen čovek

Južnoafrički paraolimpijac Oskar Pistorijus je „slomljen“ čovek čije se duševno stanje pogoršalo i trebalo bi da bude u bolnici a ne u zatvoru, rekao je danas psiholog na svedočenju u korist odbrane na početku nove sudske rasprave o novoj kazni.

Klinički psiholog Džonatan Šolc rekao je da je Pistorijus prilično bolestan, da se bori sa depresijom i da pati od post traumatskog stresnog poremećaja. Šolc je procenjivao Pistorijusa i 2014. godine, tokom sudjenja za ubistvo i prošlog meseca.

On je naveo da je Pistorijus „utučen i letargičan“ i da „ostavlja svoju budućnost u božjim rukama“. Psiholog je rekao da misli da Pistorijus zbog psiholoških problema neće biti u stanju da svedoči na raspravi o novoj kazni.

Šolc je dodao je Pistorijus u zatvoru doživeo nekoliko „traumatskih i ponižavajućih iskustava“, uključujući i to da je bio prisiljen da se tušira dok sedi na betonu i naveo da ga tretiraju kao „životinju u kavezu“.

Očekuje se da će saslušanje trajati nekoliko dana pre nego što sudija Tokozile Masipa u petak ne objavi odluku. Minimalna kazna za ubistvo u Južnoj Africi je 15 godina zatvora, a sudija može da je umanji u nekim situacijama.

Obučen u crno odelo Pistorijus je mirno sedeo na klupi tokom svedočenja, uglavnom pognute glave. Sudnica je bila ispunjena roditeljima ubijene devojke, rodjacima i novinarima.

Pistorijus je 14. februara 2013. godine u svojoj kući ubio svoju devojku Rivu Stenkamp vatrenim oružjem kroz zatvorena vrata kupatila, pošto je, kako je rekao, mislio da je provalnik.

On je prvo osudjen za ubistvo iz nehata i dobio je petogodišnju zatvorsku kaznu, ali je Apelacioni sud Južne Afrike preinačio tu presudu i osudio ga za ubistvo. Ustavni sud odbacio je žalbu paraolimpijca na presudu za ubistvo.

Šestostruki osvajač zlatne medalje na Paraolimpijskim igrama pušten je krajem oktobra u kućni pritvor, posle godinu dana u zatvoru. Prema trenutnim uslovima kućnog pritvora, Pistorujusu je dozvoljena odredjena sloboda kretanja van kuće.

Pistorijus je u kućnom pritvoru pošto je odslužio godinu dana u zatvoru od petogodišnje kazne za ubistvo iz nehata.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike