U trendu

Putin: Mundijal u Rusiji šampionat mira i prijateljstva

GRUPA A: 1.Rusija, 2. Saudijska Arabija 3. Egipat 4. Urugvaj

GRUPA B: 1.Portugal, 2. Španija 3. Maroko 4. Iran

GRUPA C: 1. Francuska 2. Australija 3. Peru 4. Danska

GRUPA D: 1. Argentina  2. Island 3. Hrvatska 4.Nigerija

GRUPA E: 1. Brazil 2. Švajcarska  3.Kostarika 4. Srbija

GRUPA F: 1. Nemačka 2. Meksiko 3.Švedska 4. Južna Koreja

GRUPA G: 1. Belgija  2. Panama 3.Tunis 4. Engleska

GRUPA H: 1. Poljska  2. Senegal 3. Kolumbija 4. Japan

16:16 – Klose doneo pehar

Najbolji strelac svetskih prvenstava svih vremena Miroslav Klose izneo je pehar namenjen planetarnom šampionu na pozornicu.

On ga je doneo kao predstavnik Nemačke, aktuelnog prvaka sveta.

16:10 – Infantino: Rusijo, hvala

Predsednik FIFA Đani Infantino se zahvalio Putinu i svima u Rusiji.

„Igraće se na 11 stadiona, minimum 1,5 miliona ljudi će doći, a verujem da će svi gradovi domaćini biti sjajni. Hvala ruskom narodu koji se potrudio da sve dođe do neverovatnog nivoa“, počeo je Infantino.

Prvi čovek FIFA je zatim najavio osmoricu legendi koji će pomagati u žrebu.

16:07 – Posle Putina za govornicom se našao predsednik FIFA Đani Infantino.

16:06 – Putinova dobrodošlica

Putin je svima poželeo dobrodošlicu.

„Sa velikim nestrpljenje Rusija očekuje ovaj šampionat i raduje se što će najbolji fudbaleri sveta svo umeće pokazati u našoj zemlji“, rekao je Putin i dodao:

„Nadam se da će se Rusija afirmisati i da će biti dobar domaćin. Dali smo sve od sebe u svim regionima da odradimo pripreme za šampionat. Drago mi je što će doći fudbaleri i navijači sa svih kontinenata. Već sam razgovarao sa mnogim fudbalskim ljudima širom sveta i svi se raduju dolasku u Rusiju. Uveren sam da će predstojeće prvenstvo doprineti razvoju Rusije i njenog fudbala“.

Iza visokih zidina Kremlja, gde se vekovima kroji sudbina najveće zemlje na svetu, danas će se održati jedan, za to mesto nesvakidašnji ali planetaran događaj — žreb za Svetsko prvenstvo u fudbalu, kome će prisustvovati i predsednik Rusije Vladimir Putin.

Rusija će iduće godine prvi put u istoriji biti domaćin Mundijala, a Moskva po prvi put organizuje ceremoniju žreba.

Iza visokih zidina Kremlja, gde se vekovima kroji sudbina najveće zemlje na svetu, danas će se održati jedan, za to mesto nesvakidašnji ali planetaran događaj — žreb za Svetsko prvenstvo u fudbalu, kome će prisustvovati i predsednik Rusije Vladimir Putin, prenosi Sputnjik.

Rusija će iduće godine prvi put u istoriji biti domaćin Mundijala, a Moskva po prvi put organizuje ceremoniju žreba.

Voditelji ceremonije biće legendarni engleski fudbaler Gari Lineker i ruska sportska novinarka Marija Komandnaja, kao i poznati ruski voditelj, glumac, šoumen i muzičar Ivan Urgant.

Trofej svetskog šampiona na scenu Kremaljskog dvorca uneće najbolji strelac u istoriji šampionata u fudbalu — Nemac Miroslav Kloze.

Prilikom izvlačenja kuglica pomagaće Nikita Simonjan, Loran Blan, Gordon Benks, Fabio Kanavaro, Kafu, Dijego Maradona, Karles Pujol i Dijego Forlan.

Putin će se pre ceremonije u Kremlju sastati sa zvezdama svetskog fudbala koje će učestvovati na svečanosti. Među njima će još biti Ronaldo, Ronaldinjo, Pele, Ugo Sančes, Didije Drogba, Samjuel Eto i mnogi drugi.

Uoči održavanja žreba najviše prašine se podiglo oko lepe ruske voditeljke Marije Komandnaje. Iranski navijači su je zamolili da se ne obuče previše „seksi“, kako bi mogli da odgledaju žreb, jer će u suprotnom, kako veruju, iranski nacionalni program biti prinuđen da obustavi emitovanje programa ukoliko u kadru bude bila razgolićena žena.

Marija je na društvenim mrežama obećala da će se obući „pristojno“.

To, inače, ne bi bio prvi put da se emitovanje žreba u nekoj arapskoj zemlji prekida zbog „golišave“ voditeljke. Još 2006. godine prenos je prekinut u Saudijskoj Arabiji, pošto je voditeljka Hajdi Klum izašla na scenu u haljini sa dubokim izrezom, a 2014. program je prekinut u zemljama Bliskog istoka zbog razgolićenih brazilskih plesačica sambe.

Voditelj i bivši fudbaler engleske reprezentacije Gari Lineker, koji je poslednjeg dana novembra proslavio svoj 57. rođendan, posle generalne probe ceremonije žreba zatražio je od Kremlja, ni manje ni više, nego — votku.

Oko 150 novinara je u sredu prisustvovalo probi ceremonije i imalo priliku da vidi šta se dešava iza scene, ali i deo programa, koji će večeras biti prikazan u više od sto zemalja.

Režiser ceremonije Feliks Mihajlov je rekao da će šou trajati tačno jedan sat, a da će glavna tema biti „snovi“, pošto će, kako je objasnio, žreb odrediti ko ima najveće šanse da ostvari svoje snove. On je naglasio da će ovo veče biti „veče iznenađenja“.

A zvezde večeri biće i sovjetska i ruska džez pevačica Larisa Dolina, kao i ruska pevačica Alsu. One će otpevati nove pesme, koje su napisane specijalno za ovu priliku.

U kulturnom delu nastupiće i čuveni ansambl narodnog plesa „Igora Moisejeva“, koji ove godine obeležava jubilej — 80 godina postojanja. Posebno iznenađenje biće prezentacija pesme o snu, koju će izvesti Alsu.

Ipak, najviše uzbuđenja i neizvesnosti doneće sam žreb, a posle osam godina ponovo će na njemu biti i kuglica sa imenom Srbije.

Reprezentacija Srbije biće u četvrtom šeširu na žrebu, a vršilac dužnosti selektora Mladen Krstajić je uoči žreba izjavio da bi voleo da „orlovi“ za rivala u grupi dobiju Rusiju.

Zanimljivo je da bi sve reprezentacije htele da u svojoj grupi dobiju Rusiju, a da Rusi, prema pisanjima ruske štampe, za protivnika ne bi hteli da imaju Špance.

Rusija se kao zemlja-domaćin našla u prvom šeširu, zajedno sa najjačim ekipama: Nemačkom, Brazilom, Portugalijom, Argentinom, Belgijom, Poljskom i Francuskom.

Fudbaleri svake reprezentacije-učesnice SP su dan uoči žreba objavili video u kome na raznim svetskim jezicima pozivaju svet da dođu na Mundijal, izgovarajući frazu „Vidimo se u Rusiji!”.

Svetsko prvenstvo igraće se od 14. juna do 15. jula naredne godine u Moskvi, Kaljiningradu, Sankt Peterburgu, Volgogradu, Kazanju, Nižnjem Novgorodu, Samari, Saransku, Rostovu, Sočiju i Jekaterinburgu. Drugim rečima, po prvi put u istoriji šampion sveta biće održan na dva kontinenta istovremeno.

Mundijal će biti otvoren 14. juna na stadionu Lužniki u Moskvi utakmicom u kojoj će igrati domaćin Rusija, a na istom mestu će se 15. jula igrati finale.

Rusija će za to vreme ugostiti 32 reprezentacije i veliki broj navijača iz celog sveta. Ulaznice su već u prodaji, a svaki navijač je u obavezi da uz sebe ima i „pasoš navijača“ — ličnu ispravu, koje su omogućile ruske vlasti da bi boravak na SP u fudbalu bio sigurniji.

Za samo mesec dana od početka registracije „pasoš navijača“ je već naručilo 80 hiljada ljudi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.