U trendu

Putin: „Sport približava zemlje i narode“

„Rusija je zadovoljna kako se odvija Svetsko prvenstvo u fudbalu i zahvaljuje se svim učesnicima“, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

„Zadovoljni smo kako teče prvenstvo i veoma smo zahvalni svim učesnicima: sportistima, stručnjacima, trenerima i navijačima“, rekao je predsednik Rusije na sastanku sa svojim portugalskim kolegom Marselom Rebelom de Souzom.

Putin je istakao da Rusija navija za svoju reprezentaciju, ali saoseća sa drugim reprezentacijama, čemu pomažu njihovi navijači koji su smešteni u gradovima u kojima se održava prvenstvo.

„Naravno, ogorčenje zbog poraza, a to je na ovakvim takmičenjima neizbežno, prisutno je u slučaju gubljenja neke reprezentacije, ali to ne narušava ukupnu prazničnu atmosferu“, rekao je Putin.

Predsednik Portugalije je, sa svoje strane, ispričao da je prethodnog dana prošetao Moskvom, da se spustio u metro, gde je video radost ruskih navijača nakon pobede na utakmici protiv reprezentacije Egipta, naglasio da mu je zadovoljstvo što se nalazi u glavnom gradu Rusije i čestitao Putinu na uspešnoj organizaciji Mundijala.

„Postoji mali problem koji se može desiti ako budemo igrali jedni protiv drugih“, rekao je portugalski predsednik i podsetio da je Rusija sebi već garantovala prolazak. On je dodao da će portugalska reprezentacija pokušati da zauzme prvo mesto u svojoj grupi.

Souza je izrazio nadu da sportske bitke neće smetati prijateljstvu. „Kakav god da bude rezultat ove utakmice, ukoliko se ona dogodi, nadam se da to neće uticati na naše diplomatske odnose“, rekao je portugalski predsednik.

Putin se složio sa ovom konstatacijom.

Putin je rekao da portugalska reprezentacija, kao jedna od najsjajnijih u Evropi, ima mnogo navijača u Rusiji. „Mi, naravno, pre svega pratimo i navijamo za naš tim, to je normalno, ali kao organizatori ovog turnira, Svetskog prvenstva, mi stvaramo jednake uslove za sve reprezentacije koje smatramo našim gostima“, istakao je Putin.

„Neće biti nikakve štete za naše odnose, bez obzira na to kako će se završiti ova takmičenja. Naprotiv, sport približava zemlje i narode, a mi se, kao domaćin ovog turnira, kao država-organizator radujemo zbog onih koji su pobedili i saosećamo sa onima koji nisu imali sreće“, naglasio je Putin.

„Svi stadioni su ispunjeni i siguran sam da će tako biti i na današnjoj utakmici Vaše reprezentacije“, obratio se ruski predsednik De Souzi.

Reprezentacija Portugalije će u sredu igrati svoju drugu utakmicu na Mundijalu. Na moskovskom stadionu „Lužnjiki“ Portugalci se sastaju sa reprezentacijom Maroka.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.