U trendu

Srebro za naše košarkaše: Srbija – SAD 66:96

22.31 – Poslednja četvrtina počinje dobrom igrom Amerikanaca. Naši jednostavno nemaju raspoloženog igrača na ovoj utakmici. Posle prvih 8 minuta kao da su stali. Gledamo atraktivnu igru američkog tima koji je velikim vođstvom stekao samopouzdanje. Rezultat 47:88, 4.36 do kraja finala. Očigledno je da je Drim tim za nas veliki zalogaj. Nismo pružili onu igru koju smo pružali, naročito ne kao onu protiv Australije. Repriza finala poslednjeg Svetskog prvenstva, 30 razlike za Amerikance. Mora se priznati da je ovo trenutno naš domet, nismo u finalu imali ni snage ni znanja da postignemo više. S druge strane ovo je ogroman uspeh našeg tima, koji se u poslednji momenat plasirao na Olimpijske igre. Mnogi nisu očekivali ovakav uspeh. Čestitamo našoj reprezentaciji na osvojenoj srebrnoj medalji, sve pohvale za sveukupan rezultat i sve što smo videli na ovom turniru. Bravo momci!

22.07 – Drugo poluvreme otvara Karmelo Entoni trojkom. Dva naša uspešna napada i dobra odbana i smanjujemo razliku 7.04 do kraja četvrtine, 33:55. Ma, ne ide nikako napad, lako primamo koševe, 64:35, 6.04 do kraja četvrtine. Durant daje svoj 28. poen iz slobodnih bacanja. Nova trojka za Amerikance. Kalinić dobija tehničku, peta. Za njega je utakmica završena 2.23 do kraja četvrtine. Odlična igra američke reprezentacije u ovoj četvrtini, a s druge strane veoma nesigurni naši u napadu omogućila je ogromnu prednost selekcije SAD. Na kraju 3. četvrtine rezultat 43:79.

21.30 – Na početku 2. četvrtine promašujemo dva napada što američki kokšarkaši koriste i povećavaju prednost. Nekoliko brzopletih grešaka u napadu, dobra američka odbrana i brze kontre. Tajmaut Đorđevića. Prvi koš nakon 2 minta. Kalinić na dodavanje Teodosića. Durant pogađa trojku, vraća Marković. Opet Durant pogađa trojku, pa onda početnička greška i zakucavanje 33:20. Opet naš tajmaut. Ne ide napad. Šutiramo i promašujemo, Kalinić lična u napadu, 4. Amerikanci u ovoj četvrtini vode 14:7. Durant trojka sa 8 metara. Nama i dalje ne ide napad. 4.47 do kraja, 22:40. Opet trojka Amerikanaca. Vraća Simonović. Ova razlika napravljena je zahvaljujući našem slabom šutu u drugoj četvrtini. Zahvaljujući preciznoj igri Kevina Duranta (24 poena), američki košarkaši imaju ogromnu prednost na poluvremenu, 29:52.

21.07 – Počeli smo hrabro. Amerikanci ne koriste dva napada. Mačvan pogađa trojku. U uvodnim minutima igramo čvrstu odbranu. Ne damo protivniku da diše. Igramo dobru odbranu, što protivnika tera na promašaje. Mali broj koševa. Izvanredna igra naših košarkaša u uvodnim minutima utakmice. Do kraja 1. četvrtine 3.30, 13:11. Faul u napadu američkog tima. Ispunili bonus i naši i američki košarkaši. Prosto NBA zvezde nemaju rešenja u napadu. U prvoj četvrtini potpuno ravnopravna igra. Ipak u poslednjoj sekundi trojkom američkih košarkaša 1. četvrtina završava 15:19.

20.45 – Počelo je! Utakmica između dva Drim tima je počela. Apsolutni favorit je Drim tim Amerike, ali ne sumnjamo da će naš Drim tim skupo prodati svoju kožu. Trenutak istine. Da li je stiglo vreme da neprikosnoveni Amerikanci budu pobeđeni u jednom finalu. Navijajmo za naše velike momke u velikom finalu Olimpijskih igara u Riju!

20.07 – Selektorova poruka igračima pred nam nagoveštava da ćemo gledati dobro izdanje naše reprezentacije.  – Postoje dva načina na koji treba da igramo – da odigramo utakmicu ili da odigramo da pobedimo. Neka igrači izaberu kako ćemo. Drim-tim je samo jedan. Ovo ostalo su reprezentacije Amerike. Drim-tim je igrao 1992. godine. Oni su i onaj iz 1996. nazvali drim-timom. Nije bio toliko jak, ali bio je sa tri imena manje. Imaju fenomenalne pojedince, izuzetne talente, nestvarne košarkaše.

20.00 – Muta Nikolić je optimista pred finale sa Amerikancima:
– Jeste uspeh ali to je normalno, mi uvek donosimo zlata, nismo se ovde predali, ali će svaka lopta biti odlučujuća, nadam se da će momci smoći snage, ovi vitezovi, da pobedimo Amerikance. U grupi tri razlike, Bogdan imao trojkicu za produžetak, ali sve je to normalno. Pokazali smo celom svetu, centralni je događaj utakmica sa Amerikom, ceo svet da vidi da su Srbi najbolji u košarci – rekao je Nikolić, koji je zadužen za dobru pozitivnu atmosferu među našim sportistima u Riju za sve vreme trajanja Olimpijskih igara.

20.00 – U dosadašnjoj istoriji Olimpijskih igara Amerikanci su 15 puta bili u finalu i izgubili samo jednom ( u Minhenu 1972.), jednom nisu učestvovali (1980. u Moskvi, kada je Jugoslavija osvojila jedino zlato), a dva puta nisu stigli do finala (u Seulu 1988. i Atini 2004.).

Uz tri finala Jugoslavija je na olimpijskim igrama još 4 puta igrala sa Amerikancima i uvek gubila. Bilans je 0-7, koš-razlika 447-612.

Interesanto je da smo, baš kao sada u Riju, dva puta igrali po dve utakmice na istom turniru, prvo u grupi pa onda u finalu. Prvo su nas dva puta savladali u Meksiku 1968, oba puta sa po 15 razlike, potom dva puta u Montrealu (-19 i -21) a poslednji put u Atlanti (-26).

Olimpijske igre u Riju polako se privode kraju, već se sumiraju utisci, broje medalje, slave heroji. Ostao je još današnji dan, a u centru pažnje biće svakako finale košarkaškog turnira u kojem Srbija igra protiv Amerike.

 

Dugo ćemo prepričavati udžbeničku pobedu u polufinalu protiv Australije u kojoj im jednostavno nismo dali da se podignu sa parketa. Takva igra podgreva nam nadu da i protiv apsolutnih favorita, Drim tima SAD, mogu da pruže više i da prirede prvorazredno iznenađenje.

A što ne bi i mogli? Pokazali su i u prethodnom duelu da ih se ne plaše i da u finale idu sa mnogo samopouzdanja. U svakom slučaju, srebro imamo u džepu, a niko im ne može zameriti i ako izgube. Zato, rasterećeno i u pobedu! Napred Orlovi!

Utakmica je na programu u 20.45 časova, prenosi RTS 1.

U 14.30 nastupa još i maratonac Anđelko Rističević.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.