U trendu

NajlepÅ¡i potez na OI – dobile nagradu za fer plej (foto, video)

Duh Olimpizma pokazan je još jedanput u Riju. Da medalja ne moşe biti vaşnija od ljudskosti pokazale su ove dve atletičarke u kvalifikacijama na 5000 metara. Humanost koju su pokazale ove dve šampionke u humanosti, zasenila je sve rekorde, zlatne medalje i rezultate ostalih takmičara u Riju, prenose svetski sportski mediji.

Ono Å¡to je na sve posetioce na Olimpijskim igrama u Rio de Åœaneiru ostavilo pozitivan utisak, svakako jeste scena na
kvalifikacionoj trci na 5.000 metara koja je svakako najemotivniji momenat Igara. Na oko četiri kruga pre kraja, Amerikanka Ebi D’Agostino se saplela i pala. Udarila je pritom u Novozelanđanku Niki Hamblin, koja je takođe pala i, činilo se tad, teÅŸe se povredila od rivalke.

Ebi je ustala i mogla da nastavi da trči, ali je stala, i na zaprepašćenje publike vratila se do Novozelanđanke koju ranije nije poznavala.

Njih dve su tako ugruvane od padova krenule dalje. Za finale više nije bilo šansi, ali su trku zajendo završile. Međutim Amerikanka Ebi, koja se vratila da pomogne Novozelanđanki, u finišu više nije mogla ni da hoda. Jaukala je od bolova.

Niki Hamblin je prekinula svoj put do cilja, vratila se da pomogne Amerikanki koja je već bila na ivici snage.

Hitna pomoć je reagovala i atletičarku smestila u invalidska kolica, kojima je i prošla kroz cilj. Trke su završile kao 15, odnosno 16, što u ovoj priči nije ni bitno.

– Ova devojka pokazala je pravi olimpijski duh. Nikad pre nisam je upoznala, a sada sam shvatila da radi o neverovatnoj osobi. Kad sam pala prvi put, osetila sam ruku na svom ramenu i pogled kojim mi govori: „Ustaj, ovo su Olimpijske igre, ovo moramo zavrÅ¡iti“ – rekla je Hamblin nakon trke pa nastavila:

– Ona je meni prva pomogla, a kasnije sam i ja njoj pokuÅ¡ala, ali gleÅŸanj joj je bio gadno povređen. Nakon toga sam nastavila trčati i nisam verovala da je i ona nastavila. Kad sam videla da i dalje trči, bila sam oduÅ¡evljena. Nikad u ÅŸivotu neću zaboraviti ovaj trenutak. Kad me za 20 godina netko pita o Riju, ovo će biti moja priča.

https://www.youtube.com/watch?v=BV8ipjzI5lI

Međunarodni olimpijski odbor odlučio je da devojkama dodeli nagradu za fer plej. Nesumnjivo, zasluÅŸile su!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.