U trendu

Polufinale vaterpolista protiv Italije – meč od kojeg nema težeg

Vaterpolisti u polufinalu sa Italijom. Mnogi smatraju da teže nije moglo. Ne zbog kvaliteta Italijana koliko zbog svega što krasi ovakve mečeve. Srbi pamte neke poraze u polufinalu (London 2012) i finalu (Šangaj 2011). Ali, pamte i oni (Rim 2009, Firenca 2011, Kazanj 2015, gde bukvalno nisu znali kako se zovu).

Italijanski selektor Kampanja zna odakle mu preti najveća opasnost. Formirao je mladu, agresivnu ekipu, koja non stop igra na granici dozvoljenog kontakta, svestan da će prvo isprovocirati rivala, a zatim i kod sudija steći kredibilitet, jer ovi neće moći da sude baš sve.

Primer je udarac Filjolija u glavu Lončara u meču sa Hrvatskom preko vode što su sudije jednostavno previdele. Videlo se iks puta na video bimu, a Đani Lonci, često vrlo uticajan kada su u pitanju ovakvi potezi drugih ekipa, sada se pravio nevešt. Ili udarac Kampanje u obraz svog igrača Nora što se takođe kažnjava. Ništa od toga. Mogu sve.

Zbog toga su mirnoća i hladna glava prvo što naši vaterpolisti treba da imaju na pameti.

– Znamo kako igra Italija. Ima jaku odbranu, Tempesti komanduje. Nama je važno da smo se vratili potpuno u život. Kada se setim samo atmosfere posle Brazila pred Australiju… Sada je druga pesma. Meč sa Španijom je pokazao koliko možemo. Imali smo pravi ulaz, odličnu odbranu, dobar napad. Jednostavno je, sve to moramo da ponovimo i da poboljšamo. Imamo snage, – kaže kapiten Živko Gocić.

Nedavno su dve ekipe trenirale u Ostiji. Na kraju u Akvakjari utakmica u kojoj su Italijani savladali nekompletne Srbe s 10:9. Dejan Savić je tada rekao:

– Bili smo predviđeni da im donesemo samopouzdanje. Morali su da nas pobede.

Drugim rečima, sudije su im dopustile sve, pa su igrači pričali da su prebijeni. Trebalo bi da se očekuje da večeras neće biti tako, bar sa sudijske strane.

– Moramo da se uzdržimo od bilo kakvog reagovanja u odnosu na deljenje pravde. Samo da gledamo sebe i našu igru. Imamo toliko iskustva da se pripremimo za ovaj meč. Znamo ko su Italijani, odlično ih poznajemo, znamo šta ovaj duel donosi, koliki je ulog… Tako ćemo se i ponašati, – kazao je Filip Filipović.

Naš najefikasniji igrač dodaje:

– Ne smemo da podlegnemo pritisku. Kako nama tako i njima. Niko ne igra završnicu da bi izgubio. Siguran sam da ćemo se pripremiti na pravi način.

Teško će se od nekog drugog čuti drugačije mišljanje. Tako Stefan Mitrović kaže:

– Polufinale je olimpijskog turnira. Znam kako je bilo u Londonu i voleo bih da sada bude drugačije. Biće teško pre svega u fizičkom smislu, jer igraju s mnogo kontakta. Videli smo ih protiv Grka. Odlična odbrana kojom je komandovao Tempesti. U prve dve četvrtine je uhvatio sve.

Recept za uspeh se zna:

– Igra sa Španijom. Da nametnemo naš ritam, da igrom u odbrani gradimo naš napad. Ništa drugo.

Ako još neko dobro zna Italijane to je Andrija Prlainović:

– Zaista znamo sve o njima, načinu na koji igraju. U polufinalu ne može da bude lako. Prezadovoljan sam što sada imamo stabilnost u igri, posebno u odbrani. Mislim da je sve na nama.

Slobodan Nikić ima ogroman motiv. Jedini iz ove ekipe ima olimpijsko srebro, iz Atine 2004. Zbog povrede u poslednjem trenutku nije igrao u Pekingu 2008, a u Londonu je završio kao treći. Najtrofejniji vaterpolista u istoriji ovog sporta ponovo apeluje:

– Mi znamo šta treba da radimo. Daćemo sve od sebe. Svašta smo ovde prošli, najkomplikovaniji turnir u mojoj karijeri. Znamo da se u Srbiji prati šta radimo, koliko su nas podržavali i kada nije išlo. Pokušaćemo još jednom da ih obradujemo. Pravo na taj pokušaj ne može niko da nam oduzme.

I na kraju opet reči kapitena Gocića:

– Ova generacija ima šansu. Ne znate kakav smo pritisak imali. Ne samo od medija, javnosti, nego od svih nas. Sve smo nekako pregrmeli, sada smo na svom. Da izdržimo još malo…

(Dejan Stevović, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.