U trendu

Ristić osvojio zlato na EP u parastreljaštvu uz svetski rekord

Srpski strelac Dragan Ristić osvojio je danas zlatnu medalju u gadjanju puškom iz ležećeg stava na Evropskom prvenstvu u parastreljaštvu u Beogradu, uz novi svetski rekord.

U poslednjoj disciplini programa, u gadjanju puškom iz ležećeg stava u kategoriji SH2, Ristić je bio najbolji. On je kao drugi ušao u finale u kome se dugo vodila izjednačena borba. U završnici se „odlepio“ od rivala i pobedio sa 255,8 krugova, popravivši za minimalan 0,1 krug dosadašnji svetski rekord Italijana Andrea Liverijanija, koji je danas bio peti.

„Iako iza sebe imam i svetsko zlato, nije mi bilo lako u finalu, možda i teže nego na SP u Južnoj Koreji. Takmičenje pred domaćom publikom, koja od tebe očekuje visok plasman, budi veći motiv za dokazivanjem, ali i veći stres. Hvala publici, Paraolimpijskom komitetu Srbije, Invalidskom streljačkom savezu Srbije, koji su nam organizacijom takmičenja dali priliku da se dokažemo u svojoj zemlji. Hvala selektoru Nenadu Pajiću, mom asistentu Vladimiru Pajiću, kolegama iz tima… Nadam se da ću u Tokiju 2020. godine doći do jedine medalje koja mi nedostaje – odličje na Paraolimpijskim igrama“, rekao je Ristić.

Drugo mesto zauzeo je Hakan Čevik iz Turske sa 254,6 krugova, a treći je bio Ukrajinac Vasilij Kovalčuk sa 232,6 krugova.

Kako je saopštio Streljački savez, Ristić je ujedno predvodio i tim Srbije ka tituli šampiona Evrope. Srpski reprezentativci su tako ponovili uspeh sa Svetskog prvenstva u Južnoj Koreji ove godine, kada je Ristić, strelac kragujevačkog „Čika Mate“, osvojio pojedinačno, a ekipa u istom sastavu (Ristić, Jokić, Savanović) timsko zlato.

Prvog dana takmičenja Dejan Jokić je osvojio srebro, a ekipa bronzu u disciplini R2, takodje u kategoriji SH2 (strelci kojima je potreban stalak prilikom gadjanja).

Uz Ristića, danas su gadjali i Dejan Jokić (14. mesto), Zdravko Savanović (15) i Zoran Banjac (24). U takmičenju strelkinja u kategoriji SH1, Jovani Pantović je izmaklo finale. Zauzela je deveto mesto, sa minimalnim jednim desetim delom kruga za osmoplasiranom.

(Beta)

Napišite komentar