U trendu

Rozberg zadovoljan pobedom u Bakuu

Vozač Mercedesa Niko Rozberg rekao je da je zadovoljan današnjom pobedom u trci Formule 1 za Veliku nagradu Evrope.

„Ovo je bio neverovatan dan, imao sam neverovatan vikend. Spektakularno. Bilo je uzbudljivo trkati se, pošto je staza sjajna. Kvalifikacije su protekle po planu, bilo je sjajno. Nismo brinuli. Uživam u ovoj pobedi. U Baku sam došao da pobedim, sada ću da slavim“, rekao je Rozberg posle trke.

Rozberg je pobedio u Bakuu i uvećao prednost nad klupskim kolegom Luisom Hamiltonom u generalnom plasmanu na 24 boda. Nemac je ostvario petu pobedu u sezoni, a 19. u karijeri. U Bakuu je prvi put vožena trka Formule 1 a većina vozača pohvalila je stazu. Mediji su pre trke prognozirali da će biti problema i da će na stazu izlaziti bezbednosno vozilo.

Drugo mesto zauzeo je vozač Ferarija Sebastijan Fetel.

„Prvi put smo ovde vozili i nisam znao šta da očekujem, ali staza je stvarno sjajna. Danas smo (Ferari) obavili dobar posao, mučili smo se na treninzima u petak, ali dobro smo se oporavili, imamo dva uzastopna druga mesta. Mislim da su ljudi izgubili mnogo novca, pošto su se kladili na ‘sejfti kar’, a i ja sam očekivao da izadje nekoliko puta na stazu“, rekao je Fetel.

Vozač Fors Indije Serhio Peres osvojio je treće mesto, pošto je u poslednjem krugu obišao Kimija Raikonena iz Ferarija. Raikonen je imao kaznu dodavanja pet sekundi na plasman jer je prešao liniju kod boksa.

„U jučerašnjim kvalifikacijama sam udario u zid i bio sam iznerviran jer sam imao veliku šansu, ali moja ekipa je obavila fantastičan posao sa bolidom. Borio sam se sa Kimijem do kraja, znao sam da ima kaznu od pet sekundi, ali bilo je lepo obići ga. Kada sam video priliku i kada nije bilo rizika, pokušao sam i uspeo“, rekao je Peres.

Aktuelni svetski šampion Luis Hamilton iz Mercedesa trku je završio na petom mestu. On je krenuo sa 10. mesta i dobrom vožnjom tokom trke došao je do petog, ali je imao problema sa bolidom. Hamilton je tokom trke imao zanimljiv razgovor sa ljudima iz boksa, imao je problema sa podešavanjima i pitao ih je šta može da pritisne, ali oni nisu smeli da mu odgovore da ne bi prekršili pravila.

„Nisam imao pojma šta nije valjalo. Ima 16 različitih položaja motora a u svakom 20 različitih podešavanja. Nisam imao pojma, samo sam gubio napajanje. Ništa nisam uradio, popravilo se samo od sebe. Onda sam isključio motor, imao sam 14 sekundi zaostatka na sedam ili osam krugova do kraja, a 10 sekundi prednosti nad vozačima iza mene. Sačuvao sam motor kako bih pokušao da izvučem više za naredne trke“, rekao je Hamilton.

On je naveo da ne vidi korist od ograničenog broja informacija koje vozači mogu da dobiju iz boksa.

„Medjunarodna automobilska federacija je napravila Formulu 1 toliko tehničkom, da imamo 100 ili 200 različitih pozicija prekidača i nema načina da znam u čemu je problem. Šteta je što nisam mogao da se trkam, želeo sam da se trkam. Da sam mogao da rešim situaciju oko napajanja, možda sam mogao da učestvujem u predstavi i možda uhvatim vodeće. To se nije dogodilo i tako je“, rekao je trostruki svetski šampion.

Funkcioner Mercedesa Niki Lauda rekao je da su Rozberg i Hamilton imali isti problem, ali da je nemački vozač uspeo brže da ga reši.

„U ovom slučaju bilo je reči o motoru i nismo smeli da im kažemo. Postoji zabrana i svi na to moramo da se priviknemo. Bili bismo kažnjeni i niko nije želeo da rizikuje. Luis nije uspeo da izvuče brzinu iz vozila koju je Niko uspeo“, rekao je Lauda.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar